Soomes nakatus koroonaviirusega esimene kass

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Shutterstock

Soome toiduameti laboriuuringud kinnitasid esimest korda kassi nakatumise koroonaviirusega. 

Proov võeti kassilt, kelle omanik kahtlustas, et looma on nakatanud inimesed. Peremehe sõnul tunneb kass ennast juba paremini. 

Mida teha, kui kahtlustate, et lemmik on nakatunud?

Kui samas majapidamises elaval kassil tekivad pärast inimese koroonasse haigestumist hingamisteedele või seedetraktile omased koroonaviiruse sümptomid, võib võimalikuks pidada ka kassi koroonainfektsiooni, teatab Soome toiduohutusamet.

Sel juhul hoidke oma lemmiklooma siseruumides. Kui teie looma sümptomid nõuavad veterinaari sekkumist, peaks omanik esmalt telefoni teel loomaarstiga ühendust võtma ja kahtlusest teatama. Loomaarst arutab võimalikku koroonaproovi võtmist laboriga.

Inimeste vaktsineerimine kaitseb ka lemmikloomi

Koroonaviirust on tuvastatud mitmel loomaliigil üle maailma. Lemmikloomade nakkustest on teatatud peamiselt koertel ja kassidel. Soome toidu- ja ravimiameti andmetel on need loomad olnud enamasti tihedas kontaktis nakatunud pereliikmega, mistõttu kahtlustatakse, et haigus kandub nakatunud inimeselt lemmikloomale.

Nakatunud koertel ja kassidel ei ole tavaliselt sümptomeid täheldatud. Mõnel juhul on kassidel esinenud hingamisteede häireid. 

Praeguste teadmiste põhjal on koroonaviiruse kandumine inimestelt lemmikloomadele väga haruldane ja need nakkused ei näi viiruse levikus rolli omavat, vahendab Iltalehti. 

Inimeste vaktsineerimine haiguse vastu kaitseb ka vastuvõtlikke loomi. Igal nakkushaigusega inimesel on soovitatav vältida asjatut kokkupuudet loomadega ja pesta alati hoolikalt käsi enne lemmikloomatoidu käitlemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles