Loomaarst vastab: miks koer ühtäkki kurjaks muutunud on?

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Lemmiku lugeja küsib

Tere. Meil peres prantsuse buldog. Ta on väga ettearvamatu. Ostsime Riiast. Kindlasti oli koertevabrikust. Väiksena oli nii nunnuke ja heatahtlik, lasi talvel riideid selga panna ja pesta. Nüüd on muutunud – ei luba pesta ega riideid selga panna. Küüsi käime arstil lõikamas kaelakaitsega. Hammustab kohe kõvasti, eriti hüppab kinni mehesse. Ei luba õhtul voodisse. Tõmbab tekki pealt ära. Tal kõhunääre ei tööta ja saab eritoitu ja rohtusid. Kas see võib seda põhjustada? Magama panna ei tahaks.

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust

Valu, eriti krooniline valu, võib põhjustada käitumismuutusi, kuid antud juhul ei tundu, et probleemid võiksid olla vaid valulikkusest tingitud. Valu kahtluse korral tasub kindlasti ühendust võtta oma lemmiku raviarstiga. Kõik kõhunäärme haigused ei ole valulikud ning see sõltubki Teie diagnoosist ja raviplaanist, mida siinkohal rohkem kommenteerida ei saa.

Käitumise põhjuste ja lahenduste otsimise koha pealt peaksite pöörduma koerte käitumisspetsialisti poole. Eutanaasia on väga äärmuslik lahendus, mida annab peaaegu alati vältida.

Praegune elukorraldus tundub stressirohke nii Teile kui Teie lemmikule, mistõttu soovitan esimesel võimalusel leida sobiv käitumisnõustaja/koertetreener (kindlasti peaks spetsialiseeruma probleemsetele koertele).

Lemmiku toimetus ootab küsimusi!

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimusi ootame aadressil lemmik@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles