EESKUJU ⟩ Nõmme linnaosa valitsus loobub aastavahetuse ilutulestiku korraldamisest (1)

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Nõmme linnaosa valitsus on loomade heaolu silmas pidades otsustanud kutsuda inimesi üles jõuluperioodil ja aastavahetusel ilutulestiku laskmisest loobuma.

Nõmme linnaosa vanema Lauri Paeveeri sõnul on linnaosa keskse ilutulestiku ärajätmise põhjuseid mitmeid.

«Ühest küljest on Nõmme valdavalt tasane, eramajade ja kõrgete mändidega piirkond, mis on ebasobilik ilutulestiku ohutuks kasutamiseks. Teisest küljest on aasta-aastalt läbivaks probleemiks ilutulestikuga kaasnev müra- ja keskkonnareostus nii aastavahetusel kui pühade ajal üldiselt. Seetõttu kutsume Nõmme inimesi üles veetma pühi rahulikult koos perega ja pürotehniliste toodete ostmise asemel suunama seda raha hoopis heategevusse,» selgitas Paeveer.

«Seda, et ilutulestik on koertele stressitekitav, teavad vist kõik. Koerad on inimesega kõige lähedasemalt seotud loomaliik ja neil on õnneks valjuhäälsed eestkõnelejad ning seltsilised. Aga mida tunnevad või kellelt leiavad lohutust asulate sees ja selle ümbruses elavad metsloomad ja linnud? Kõik elusolendid, kes näevad ja kuulevad, on valgussähvatustest ja paukudest häiritud,» tõi MTÜ Nõmme Loodusmaja juhataja Lada Mehikas välja veel ühe olulise põhjuse ilutulestikust loobumiseks.

«Kõik elusolendid, kes näevad ja kuulevad, on valgussähvatustest ja paukudest häiritud.»

Kõigile neile, kes on siiski otsustanud aastavahetust ilutulestikuga tähistada, paneb tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet südamele, et pürotehnilist toodet võib kasutada üksnes vastavalt selle kasutusotstarbele, kooskõlas ohutusnõuetega ning arvestades toote kasutamisele määratud vanusepiirangut. Alkoholijoobes või tugeva tuulega on keelatud ilutulestikuga tegelemine.

Tühjade rakettide kestad tuleb enda järelt kokku korjata ja prügikasti viia. Vajadusel tuleb neil lasta jahtuda, et vältida prügikasti süttimise ohtu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles