TASUB TEADA ⟩ Toidud, mida koer jõululaualt kindlasti näpata ei tohiks (1)

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Loomaarst Kertu Kivirand selgitab, millised ohud koeri pühadeaegsel toidulaual varitsevad ning millal tasuks oma murega loomakliinikusse pöörduda.

Kiviranna sõnul leidub jõululaual koerale erinevaid ohte. «Jõululaual on mõistlikum hoida silm peal ja seletada ka heasoovlikele sugulastele, et koeral on oma toit ja lauajäägid võivad hoopis tema tervist kahjustada. Nii hoiame kokku nii kliinikuarvete kui oma närvide pealt,» tuletab Petcity Eedeni loomakliiniku veterinaar koeraomanikele meelde.

Kasulik teada

  • Kui koer on ära söönud rasvaseid vorste, hapukapsaid või muud, mis ei ole otseselt eluohtlik, kuid põhjustab sageli seedehäireid, võiks valmis varutud olla probiootikume (erinevad seedepastad, pulbrid).
  • Suure hulga rasvase toidu söömist on seostatud kõhunäärmepõletiku ehk pankreatiidi tekkega.
  • Ägeda või pikaajalise oksendamise korral tuleb igal juhul pöörduda loomakliinikusse.
  • Kontide söömine võib päädida sooleummistuse, kõhukinnisuse, hambamurru või võõrkehaga seedetraktis, mis on esmaabi olukorrad, ning pöörduma peaks loomakliinikusse.
  • Kommide, šokolaadide ja muu šokolaadi ja/või kofeiini sisaldava toidu söömisel peab samuti kohe loomakliinikusse pöörduma, kuna toksikoos võib olla surmav.
  • Sama kehtib alkoholi, rosinate, viinamarjade ja sõstarde kohta.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles