TASUB TEADA ⟩ Jõulustress ei ole ainult inimeste mure

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Jõulude ajal võib kodus käia külalisi rohkem kui tavaliselt ja ka koeraga võidakse rohkem külla minna. Uurisime veterinaarilt, kas see kõik võib põhjustada nn jõulustressi ka koertele.

«Jah, tõepoolest, jõulustress ei ole ainult moodsa rööprähkleva inimese mure, vaid võib mõjutada ka meie lemmikloomi,» kinnitab Petcity Eedeni loomakliiniku loomaarst Kertu Kivirand.

Nii rutiinimuutused, võõrad kohad, helid, lõhnad ja inimesed kui ka transport on koera jaoks kindlalt stressiallikad. Kuidas ta sellega toime tuleb ning mil määral ennast häirida laseb, sõltub aga tema temperamendist, sotsialiseeritusest ja omaniku käitumisest ehk sellest, kui turvaliselt koer end olukorras tunneb.

Rutiinimuutused, võõrad kohad, helid, lõhnad ja inimesed kui ka transport on koera jaoks kindlalt stressiallikad.

Igal juhul peab koerale veterinaari sõnul olema tagatud turvaline ruum, kuhu ta saab peitu minna ja kuhu keegi teda häirima ei lähe. Enamasti võiks selleks olla tekikesega kaetud tuttav puur.

Kui koer ei tunne end võõraste läheduses hästi, peaks hoolitsema selle eest, et heasoovlikud koerasõbrad, eriti väikesed lapsed, talle liialt peale ei käiks, vaid hoiaksid distantsi. «Koer peab inimesele ise lähenema, kui on selleks valmis,» selgitab veterinaar.

Kui koer on väga ärev ja rahvarohkesse paika minek vältimatu, tasub Kiviranna sõnul mõelda hoopis koerakese mõne tuttava hoidjaga koju või heasse hotelli jätmise peale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles