LUGEJA FOTO ⟩ Aegviidus liigub juba nädalaid ringi haruldane, kuid uudishimulik lind

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Metsis
Metsis Foto: Lugeja foto

Kuigi metsised pesitsevad tavaliselt männi- ja rabametsades, pole neid võimatu kohata ka asulas. Ornitoloogi sõnul võib sellisel juhul aga tegu olla «hullunud metsisega», kes võib olla inimesele ohtlik.

Postimehe lugeja saatis toimetusele foto metsisest, kes Aegviidu kooli sisehoovi uudistama oli tulnud. «Lind tundis end uudishimulike kooliõpilaste keskel üsna vabalt,» sõnas video autor ning lisas, et inimest lasi metsis ligi vaid kahe meetri raadiuses ning teda olevat nähtud ka Aegviidu raudteejaamas luusimas.

Aegviidu kogukonna Facebooki grupi postitustest selgub, et metsis on Aegviidus ringi liikunud juba rohkem kui nädal aega ning mitme kohaliku teed on temaga ristunud, samuti on teda erinevates kohtades pildile püütud.

Eesti Ornitoloogiaühingu juhataja Kaarel Võhandu selgitas Lemmikule, et kuigi Aegviidus on metsisele sobilikud metsad ümberringi, tundub tegu olevat siiski väga julge linnuga. «Mõned metsised kaotavad igasuguse hirmutaju. Neid nimetatakse «hullunud metsisteks». Arvatavasti on sinna sattunud metsis üks selline,» sõnas Võhandu.

Tasub olla ettevaatlik

Inimestel tasuks linnuteadlase sõnul sellisest linnust eemale hoida, kuna ta võib rünnata ja tiivahoope jagada. Kui metsis ise asulast ei lahku, tuleks pöörduda mõne metsloomade püügiga tegeleva organisatsiooni poole (näiteks Eesti Metsloomaühing, Keskkonnaamet) ja lind temale sobivasse elupaika tagasi toimetada.

Metsise n-ö hulluksmineku ehk liigile mitteomaselt käitumise on Võhandu sõnul tõenäoliselt tinginud linnu hormonaalse regulatsiooni häiretest, mida võivad põhjustada nii «mängu pidev segamine kui mängupaiga hävimine», nt raie tõttu.

«Hulluse vallandab arvatavasti suguhormoonide üleproduktsioon, sest võrreldes tavaliste metsisekukkedega on hulludel kukkedel mõõdetud isegi kuni viis korda kõrgem testosteroonitase. Hullunud metsised võivad rünnata ka inimest,» rääkis Võhandu.

Esimene hullu metsise teade Eestis pärineb 1938. aastast Hiiumaalt. Mandri-Eestist tuli esimene teade 1961. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles