Heiki Valner kutsikavabrikust: uriin tilkus alla naabritele, hais oli võigas, mõned loomad tuleb eutaneerida

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Lubamatutes tingimustes elavad koerad olid osad lahtiselt, osad puurides
Lubamatutes tingimustes elavad koerad olid osad lahtiselt, osad puurides Foto: Heiki Valner / Facebook

3. detsembril korraldasid põllumajandus- ja toiduamet, politsei, loomapäästegrupo ja Varjupaikade MTÜ Sillamäel suuroperatsiooni, mille käigus võõrandati ja toimetati varjupaika ligi 90 chihuahua-sarnast koerakest.

Loomad olid väga halvas seisus ja mõned neist tuleb eutaneerida. Millised on koerte vigastused, selgub lähipäevil, kui loomaarstid on nad kõik ühekaupa üle vaadanud. 

Loomakaitsja Heiki Valneri sõnul on viimane aeg, et loomapiinajatele rangemaid sanktsioone rakendada ja loomade õiguste eest seisma hakata. Seni on sadistide tegevusele pigem läbi sõrmede vaadatud. 

Valneril on palju kiidusõnu Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) loomade heaolu peaspetsialisti Tiina Kuke kohta, kes kirglikult loomapidajaid liistule tõmbab. «Ka Sillamäe kutsikatehase likvideerimisega ei saanud kohalik veterinaarkeskus hakkama, kuni Tiina võttis vägede juhtimise üle.»

Külmakartlike koerakeste jaoks köeti päästebuss soojaks
Külmakartlike koerakeste jaoks köeti päästebuss soojaks Foto: Heiki Valner / Facebook

Kutsikavabriku pidajast rääkides on Valner resoluutne: «Taoliste jätistega pole võimalik mõistev ja hea olla, selga tuleb lennata kohe kogu seaduse rangusega.»

55-aastane kutsikatootja Leena mängis ametnike närvidel viimase hetkeni. Ta väitis naabritele, et tal on kodus 15 tänavalt päästetud koera, kuid alumistele naabritele laest alla tilkuv kusi, kogu koridori täitev hingemattev hais ja suur lärm ei mõjunud usutavalt. Ametnike saabudes ei teadnud proua isegi, mitu looma tal on. 

Leena kaitses end kuraasikalt: «Kas ma järgmisi koeri ei tohigi enam vastu võtta, kui tuuakse? Kas jätan nad külmal talvel tänavale surema?»

Koeraomaniku sõnul on tal kõik loomad tänavalt külma käest päästetud
Koeraomaniku sõnul on tal kõik loomad tänavalt külma käest päästetud Foto: MTÜ Loomapäästegrupp / Heiki Valner / Facebook

Naine küsis ka, millal oma loomad tagasi saab. Kuuldes vastust, et mitte kunagi, teatas ta nahhaalselt: «Tulge kuu aja pärast tagasi ja näete ise, et mul on siis sama palju koeri taas korteris! Te ei saavuta midagi!»

Valner kommenteeris mõrult, et sellisele kutsele ei saa vastamata jätta ja kindlasti jäävad nad seda naist edaspidigi jälgima ja külastama. 

«Esmasüü on neil, kes soovivad sandikopikate eest tõukoera laadseid koeri osta. Nende tõttu see jõhker äri püsti püsibki.»

«Leppisin naabritega kokku, et nad helistavad kohe, kui uued koerad majja tuuakse. See pole okei ja loodetavasti näete seda piltidelt isegi. Väike ruum, mis ei vasta sanitaarnõuetele, poolnäljased ja väärarenguga loomad elu eest suures karjas võitlemas. Palju-palju väikseid puure, kus koerad oma s**a ja kuse sees elama sunnitutena uut suutäit ja ostjat ootavad. Ja see rõve hais, mis sekundiga riietesse imbub ning silmist vee välja toob.»

Aga kes on süüdi? Kasvataja Leena? 

Loomulikult on Leena süüdi loomade väärkohtlemises ja saab kohtus vastust anda. Kuid esmasüü on neil, kes soovivad sandikopikate eest tõukoera laadseid koeri osta. Nende tõttu see jõhker äri püsti püsibki.

«Pisara toovad silmanurka kaks pisikest vesipäist koeralast, kelle eluke lõppeb ilmselt enne, kui see alata jõudis. Ühel vaesekesel silm välja turritamas, koljud mõlemil veel lahti,» kirjeldas Valner ja lisas, et kolmas surmale määratu aga tõmbleb ja rappub vahetpidamata.

«Kahtlusi terviserikkest ja väärarengust täheldasin veel nii mõnegi puhul, aga las ekspertarvamus jääda loomaarstidele,» ütles Valner. 

Kokkulepe kohaselt toimetab Sillamäe koertega edasi Varjupaikade MTÜ. Loomapäästegrupp saab tagada ravi ja majutuse 20-25 koerakesele.

Valner kutsub üles inimesi, kes otsivad perre lemmikut, minema Varjupaikade MTÜ lehele ja valima sealt. «Nii teete konkreetsele loomale head ja vabastate kohad uutele õnnetutele hingedele,» toonitab ta. 

«Loomaärikad aga arvestagu uue reaalsusega: me teame teie tegevusest ja oodake vaid meid külla! Me tuleme ja taome teie piinavabriku ja sissetulekuallika pilbasteks ning siis ei aita teid Eesti kohus, Robert Sarv ega Jumal taevas. Uskuge mind!» põrutab ta.

Lähemalt saate lugeda ja MTÜ tegevusega ennast kurssi viia Heiki Valneri Facebooki lehel «Sillamäe chihuahuade vabriku hale lõpp».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles