Koerad ja Covid ⟩ Koroonahaiged nakatasid viirusega ka oma lemmiklooma

lemmik.postimees.ee
Copy
Koroonasse nakatunud koduloomad on tihti asümptomaatilised. Pilt on illustreeriv.
Koroonasse nakatunud koduloomad on tihti asümptomaatilised. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suurbritannias ja USAs on sel kuul avastatud esimesed juhtumid, kus koroonahaige peremees on viirusega nakatanud oma koera. Seetõttu soovitatakse nakatunutel haigena oma lemmikuga lähikontakti vältida.

Suurbritannia tervishoiuorganisatsiooni ametnike sõnul on alust arvata, et koroonasse nakatunud koer võis viiruse saada oma nakatunud peremehelt, mitte vastupidi, vahendas BBC. Peaveterinaar Christine Middlemissi sõnul oli koeral nakatumise hetkel pooleli teise haiguse ravi, kuid loom on tublisti paranemas.

Kui seni oli teada, et kassid on koroonaviirusele vastuvõtlikud, siis nüüd tuleb üha rohkem tõendeid ka nakatunud koerte kohta. Veterinaari sõnul põevad koerad haigust siiski pigem kergelt ja peaksid sellest paranema mõne päevaga.

Ekspertide sõnul on juhtumid, kus loomaomanik oma lemmikut koroonaga nakatab, siiski haruldased ning pole alust arvata, et viirus kodulooma kaudu inimestele leviks.

Ametlikud juhised Suurbritannia loomaomanikele siiski soovitavad olla ettevaatlikud ja pesta loomadega kontaktis olles tihti käsi, sest viirus võib looma karvade pinnale püsima jääda samamoodi, nagu ka ukselinkidele ja muudele pindadele.

Kindlasti ei tohi loomaomanik kasutada oma loomaga samu sööginõusid ega jagada loomaga toitu. Inimesed, kes on koroona tõttu eneseisolatsioonis, peaksid oma lemmikuga lähikontakti kindlasti vältima ning mitte magama nendega samas voodis.

Tänavu novembris leidis samasugune juhtum kinnitust ka USAs Arizonas, kus 28-aastane koroonahaige mees nakatas oma lemmikloomi, koera ja kassi. See selgus ühe uurimisrühma teadustöös. Teadlaste sõnul on oluline märkida, et loomi nakatas koroonaga just haige peremees, kes hoidis neid tihti süles, paitas, jalutas, toitis ja hoolitses nende eest. Loomad ei viibinud majast väljas. Kuidas viirus kassi ja koera vahel levis, ei suudetud kindlaks teha.

Geneetikauurimislabori doktor ja uurimismeeskonna juht Hayley Yaglom ütles Daily Mailile, et viimased 18 kuud on näidanud, et loomad, sealhulgas koerad, on koroonaviirusele vastuvõtlikud, kuigi neil ei pruugi sümptomeid avalduda ning surmaga lõpeb haigus harva.

Teadlaste sõnul tasuks viiruse leviku tõkestamiseks esmalt end vaktsineerida, aga kui ollakse juba nakatunud, siis kanda lisaks eelpool nimetatud abinõudele looma ligidal viibides maski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles