PILTUUDIS Raplamaal kütiti tähelepanu väärivate sarvedega põder

lemmik.postimees.ee
Copy
Põder. Pilt on illustratiivne.
Põder. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Raplamaal Päärdu jahiseltsis kütiti Andrus Reiteri poolt tähelepanu väärivate sarvedega põder. Nimelt on sarvepaari vasak sarv (kandja poolt vaates) murdunud ja see on juhtunud suure tõenäosusega ajal, mil põdrapull kandis veel kasvavaid ja arenevaid «verisarvi», kirjutab Eesti Jahimeeste Selts (EJS).

Sarvel on näha, et murdekoht on osaliselt kinni kasvanud. Sarved luustuvad meie tingimustes augustikuus.

Foto: EJS

Sarvekandja kütiti Tallinn-Pärnu maantee lähedalt, Enge bensiinijaama vastu jäävast metsast. Kütid oletavad, et põdrapulli sarv sai viga maanteel autoga kokkupõrkel. Päärdu jahipiirkonnas on õnnetused suurulukitega igapäevased. Nii näiteks jääb põtru auto alla suurusjärgus pool aastasest põdra küttimismahust. Sellel hooajal on küttimismaht 14 isendit.

Foto: EJS

Eesti Jahimeeste Selts küsis sarvede vigastuste kohta ka põdrauurijalt Jüri Tõnissonilt.

Kui ilmneb palju vigastatud sarvi, siis on Jüri Tõnissoni sõnul tõenäoliselt suvel olnud toidus midagi puudu ja luustumine keskmisest kehvem. «Taoline vigastuse põhjus võib olla ka individuaalne.» ütles Tõnisson. «Ja kui selline pull trehvas kokku tugevamaga (autoga nt), siis sarv andis järele, päästes sellega omaniku kõvemast paugust. Nii on koostatud ka autod – paugu vaigistab nina või pära.» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles