USA-d tabas mürgiämblike sissetung

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Trichonephila clavata
Trichonephila clavata Foto: Shutterstock

Georgia ülikooli entomoloog Will Hudson kirjeldas ajakirjale The Science, et on tapnud üle 300 ämbliku, kes tema verandale tungisid. «Eelmisel aastal märkasin oma aias mitut kümmet ämblikku,» ütles ta. «Sel aastal on neid juba sadu ja see on hirmutav.»

Trichonephila clavata on levinud Jaapanis, Taiwanis, Koreas ja Hiinas. USA-s märgati teda esimest korda 2014. aastal, kui Georgia loodusloomuuseumi töötaja Rick Hebeke nägi suuri kollaseid ämblikke. Ta usub, et ämblikud ületasid ookeani laevakonteineris. Aastate jooksul on neid nii palju juurde siginenud, et nende ignoreerimine on muutunud keeruliseks.

Bioloogide sõnul sureb enamik Georgiat terroriseerivatest Aasia ämblikest külmade ilmade tõttu novembri lõpuks ära, kuid populatsioon seetõttu ei hävine. Iga selle liigi emane muneb umbes 400 muna, mis taluvad talve. Lisaks kannavad kevadtuuled äsjakoorunud ämblikke koos -võrkudega edasi pikki vahemaid.

Entomoloog Nancy Hinkle usub, et see liik on põllumajandusele kasulik, sest nad tapavad palju kahjulikke putukaid, kellel polnud seni looduslikke vaenlasi.

Trichonephila clavata ämblikud kasvavad kuni kaheksa sentimeetri pikkuseks. Kuigi need lülijalgsed on mürgised ja nende mürk muudab ohvri liikumatuks, ei kujuta nad ohtu inimestele ega koduloomadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles