Veterinaar hoiatab: seda koostisainet sisaldavad toidud on koerale äärmiselt ohtlikud

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Paljud koeraomanikud teavad, et šokolaad on koertele äärmiselt kahjulik toit. Aga milliseid toiduaineid veel kindlasti koera toidulaualt eemal hoidma peaks?

Loomadega tegeleva Suurbritannia heategevusorganisatsiooni Blue Cross veterinaariaosakonna juhataja Caroline Reay sõnul peaks iga koeraomanik tagama, et tema lemmik ei sööks ühtegi toitu, mis sisaldab sellist ainet nagu ksülitool.

Ksülitool on populaarne aine, mida kasutatakse toitude magustamiseks, näiteks kommides ja närimiskummis, aga seda võib leida ka mõne pähklivõi koostisosade nimekirjast.

Ksülitool võib koertele toksiliselt mõjuda isegi väikestes kogustes, vahendab Daily Paws.

«Ksülitool põhjustab hüpoglükeemiat ehk veresuhkru langemist, kuna koera pankreas ajab selle päris suhkruga segamini ning hakkab tootma insuliini. Seejärel eemaldab insuliin verest päris suhkru, mis viib olukorrani, kus koera veresuhkru tase langeb eluohtlikult madalale,» kirjeldab veterinaar ksülitooli mõju koera organismile.

Halvemal juhul võib ksülitool Reay sõnul põhjustada isegi maksapuudulikkust. Seega on väga oluline jälgida, et lemmikul ei oleks ligipääsu toiduainetele, mis sisaldavad ksülitooli. «Ärge jätke nätsupakke vedelema ja jälgige, et teie koeral ei oleks muul moel võimalik seda kätte saada,» hoiatab veterinaar.

Kui koer juhtub sööma ksülitooli sisaldavat toiduainet, on väga oluline kiiremas korras veterinaari poole pöörduda, sest ksülitooli mürgitusest tekkivad komplikatsioonid võivad põhjustada isegi surma.

Ka PetCity loomakliinik on pidanud vastu võtma ksülitoolimürgitusega patsiente ning hoiatab, et ksülitool on koerte jaoks väga mürgine, põhjustades koerale muu hulgas selliseid sümptomeid nagu krambid, oksendamine ja kõhulahtisus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles