Hingedepäeval leidis Mustamäel aset teinegi õnnetu koera rünnak

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Teise koera rünnaku alla langenud Jack Russelli terjer
Teise koera rünnaku alla langenud Jack Russelli terjer Foto: Tallinna Munitsipaalpolitsei Amet

Tallinna munitsipaalpolitsei amet saab viimasel ajal üha sagedamini teateid koertega seotud õnnetustest. Paljusid neist oleks saanud ära hoida, tihti on neis mängus alkoholijoobes inimesed.

Sel nädalal kirjutas Lemmik hingedepäeval Mustamäe majade vahel pekstud koera juhtumist, kus kaks inimest peksid pealtnägijate silme all julmalt väikest koera. Politsei kiire reageerimine päästis õnneks selle koera elu ning ta sai loomade kiirabi kliinikus kiirelt esmaabi.

Sündmuskohal viibis ka Tallinna munitsipaalpolitsei, kelle sõnul olid peksjateks olnud mees ja naine alkoholijoobes ning olid enda sõnul koera saanud juhututtavalt. Seletuste andmiseks olid nad liiga suures alkoholijoobes ning tuli viia kainenema.

Mõlemad eitasid nagu ühest suust munitsipaalpoliseile koera piinamist, kuid tänu kohapeal olnud tunnistajale said mupo Mustamäe piirkonna inspektorid vajalikud ütlused siiski võtta.

Loe ka: Uued pöörded: vaata, kuidas läheb Mustamäel läbi pekstud koeral praegu

Samal päeval veel teinegi juhtum Mustamäel

Samal päeval leidis Mustamäel aset veel teinegi koertega seotud õnnetu juhtum. Nimelt ründas pargis Jack Russeli terjeri tõugu koera suurekasvuline Ameerika Stafforshire’i terjer. Raskelt vigastada saanud koera tuli opereerida, talle paigaldati kaks drenaaži.

Mõlemad loomad olid mupole teadaolevalt sõbralikud ja jalutamise ajal rihma otsas, kuid ründajaks osutunud koeraga jalutanud mees oli tunnistaja sõnul alkoholijoobes ega tulnud tugeva koera ohjeldamisega toime.

Purjus meesterahvas lahkus sündmuskohalt, kuid tänu kannatanud koera omaniku ja munitsipaalpolitsei inspektorite heale koostööle ning asjaolude kokkulangemisele jõuti jälile Staffordshire’i terjeri tegelikule omanikule. 

Omanikuks osutus naisterahvas, kes ostis Staffy kingituseks oma pojale, kuid kuna poeg viibib kinnipidamisasutuses, jalutas ründamise hetkel koeraga hoopis tema sõber.

«Omanik andis eile õhtul ütlused, oli juhtunust šokis ja lubas kõik ravikulud hüvitada,» kommenteeris mupo Mustamäe piirkonna peainspektor Anna Elzer.

Kulud ulatusid 507 euroni, kuid nendele lisanduvad veel edasised ravikulud.

Elzeri sõnul oli Staffordhshire'i terjeri puhul tegu väga keerulise juhtumiga, kuid tal on hea meel, et see on nüüdseks lahenenud.

«Omanik oli juhtunust šokis ja lubas kõik ravikulud hüvitada.»

Koerte ründed sagenevad

Mupole on sel nädalal laekunud veel mitu teadet koerarünnakute kohta. Mupo menetluse ja piirkonnatöö osakonna juhataja Triin Uudevälja sõnul sagenevad koeraründed igal sügisel. «Ilmselt on tegu koerte jooksuajaga ja hormoonid möllavad. Suurem ja tugevam hakkab oma jõudu demonstreerima, on lõhnad, mis koeri ärritavad ja nii need ründed juhtuvad,» sõnas Uudeväli.

Mupo palub kõigil koeraomanikel olla väga tähelepanelik, koeraga jalutama minnes teda kindlasti rihma otsas hoida ning kergesti ärrituvale lemmikule panna suukorv.

«Ka kõige sõbralikum koer võib käituda äraarvamatult, sellepärast olge palun äärmiselt ettevaatlikud. Ärge laske lapsi suure ja tugeva koeraga jalutama, pange koerale suukorv – kasutage kõiki ennetusmeetmeid. Samuti ei sobi kokku alkohol ja koeraga õue minek. Kui laekunud juhtumeid veidi analüüsida, võib öelda, et enamikku neist rünnakutest oleks olnud võimalik ennetada,» ütles Uudeväli.

«Enamikku neist rünnakutest oleks olnud võimalik ennetada.»

Miks muutuvad koerad agressiivseks?

Kommenteerib kogenud koerajuht ja koolitaja Tatjana Tšernjakova

Ühiskond on läinud leebema suhtumise teed. See väljendub ka inimeste suhtumises koertesse. Koerad ei ole selle ajaga muutunud, muutunud on inimene. Olen kõigile oma õpilastele korranud, et igas sellises õnnetuses on süüdi koeraomanik, mitte loom. Inimene peab tegema kõik, et koer kedagi ei ehmataks või ründaks.

Ka kõige agressiivsem koer on võimalik kuulekaks dresseerida, aga mitte kurjusega, vaid kannatliku ning nõudliku dresseerija abil. Koera õpetamine on omaette teadus.

Mina isiklikult nõuaksin iga koeraomaniku koolitamist. Koolis õpitakse, kuidas koerale rihma kinnitada, kuidas koera rihma otsas jalutada ning kuidas teda käsku kuulama panna.

Kui koer saab aru, et tema omanik teda ei ohja ja ennast kohe alguses koera üle ei kehtesta, on probleem juba käes ning seda viga hiljem parandada on keeruline. Peremees peab ennast kehtestama, koeraga koolis käima ja eksamid sooritama, siis on heaks koostööks ja kooseluks eeldused olemas.

Mul on aastakümnete pikkune kogemus just agressiivsete koerte koolitamisega. Mul on endalgi mitu agressiivse loomuga koera, aga nad teavad täpselt, mida tohib ja mida mitte, ning pole kordagi kedagi rünnanud, sest neid on õpetatud kuuletuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles