KATKUENNUSTUS? ⟩ Eestist leitud üliharuldane rotikuningas pani välismeedia kihama

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy

Tartlasest loomaarst Johan Uibopuu jõudis oma ema talumajapidamisest leitud väga haruldase rotikuningaga Briti meediasse. 

Rotikuningas on väga haruldane nähtus, mis tähendab kokkusõlmunud sabadega rotipesakonda. Arvatavasti lähevad sabad sõlme magamise ajal, kui rotid sooja hoidmiseks tihedas puntras magavad. Kui kellelgi on saba millegi kleepuva, näiteks verega koos, võibki juhtuda, et sabad kleepuvad kokku ja lahti sikutada püüdes tõmmatakse sõlmed just rohkem pingule. Selliselt ei mahu rotid urust välja tulema, mis teeb nende nägemise veelgi haruldasemaks. 

Uibopuu rääkis Mirrorile, et tema Tartu lähistel elav ema helistas talle ehmunult ja kirjeldas oma kanakuudi eest leitud rotipundart. «Kui esimene ehmatus möödas, püüdis ema neid sealt ära ajada, kuid nad olid põranda küljes kinni,» selgitas Uibopuu. Omavahel oli sõlme läinud 13 roti saba.

Ebausklikele on haruldane rotikuningas ähvardava katastroofi märk ja seda seostati eriti katkudega.

Rotikuningad on juba eos hukule määratud. Selline rotikogum ei saa normaalselt liikuda ega süüa otsida, kui loomad ka urust välja pääsevad. Nende elutee lõpeb tavaliselt kohtumisel esimese kassi, koera või inimesega. Ka Uibopuu ema kanakuudi lävelt leitud rottidest olid kaks juba hinge heitnud. 

28-aastase Uibopuu sõnul oli selge, miks rotid just seal pesitsesid. Kanalas on alati soe ning jagub toitu ja jooki. Närilised olid endale urust kanakuuti tunneli kaevanud. 

Loodusmuuseumis otsustati rotid humaanselt hukata, sest nende sabasid polnud võimalik lahti sõlmida. Ka rottide sabade eemaldamine ei tundunud parema mõttena, pealegi ei soovi tegelikult keegi neid kahjurnärilisi enda majja. Nüüd on nad eksponaadina muuseumis. 

Eelmine teadaolev rotikuningas leiti 2005. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles