Loomaarstid loetlevad lemmikloomade insuldi tunnuseid

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Koer veterinaari juures
Koer veterinaari juures Foto: Shutterstock

Veterinaarid nimetasid peamised märgid, mille järgi saab lemmikloomadel insulti kindlaks teha.

Loomaarstide sõnul võib sümptomid jagada kahte faasi. Insuldi esimeses, varases faasis võivad pupillid laieneda, lihastoonus langeda, südame löögisagedus ja hingamine aeglustuda. Teise faasi jaoks loetlesid nad järgmised iseloomulikud tunnused: söömisest keeldumine, koonu asümmeetriline deformatsioon väljaulatuva keelega, pea ebaloomulik kalle, koordinatsioonihäired, süljeeritus, jäsemete nõrkus ja krambid.

Selliste sümptomite ilmnemisel, aga ka muude järsu muutuste korral lemmiklooma käitumises, soovitavad veterinaararstid viivitamatult pöörduda veterinaarkliinikusse spetsialiseeritud abi. Tavaliselt tehakse uuringu ajal loomale kompuutertomograafia (CT) ja magnetresonantstomograafia (MRI).

«Kõik võib alata loidust käitumisest ja isukaotusest. Loomulikult võivad need olla täiesti erinevate haiguste ilmingud, kuid peate mõistma, et iga selline muutus on signaal, et lemmiklooma tuleb veterinaararstile näidata,» ütles Klenovo veterinaarosakonna spetsialist Aleksandra Grigorieva. Ta lisas, et tavaliselt areneb insult koheselt, kuid sümptomid võivad ilmneda järk-järgult mitme päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles