Pimedad, haavatud ja eluohtlike terviseriketega: Pärnumaal päästeti kutsikavabrikust 36 koera

lemmik.postimees.ee
Copy
Pärnumaa loomapidajalt ära võetud kutsikas.
Pärnumaa loomapidajalt ära võetud kutsikas. Foto: Varjupaikade MTÜ

Mõned kuud tagasi jagas Varjupaikade MTÜ õõvastavat lugu 27st dobermanni-laadsest koerast, kes päästeti kohutavatest tingimustest. Paraku satuvad loomakaitsjad sageli selliste kutsikavabrikute peale ning taaskord on MTÜ hoole all paljundaja käest päästetud koerad.

Sel korral on tegemist kollilaadsete koertega ning neid on 25. Kõik koerad olid hooldamata ja väga halva tervise juures. Neil olid nii sise- kui välisparasiidid ning nende kehad olid kaetud kaklushaavadega. Paljud neist on pimedad või osaliselt pimedad, mitmetel on eluohtlik südameklapi rike.

«Kui põllumajandus- ja toiduameti ametnikud koos varjupaigatöötajaga tänu vihjele Pärnumaa külakeses asuvasse elamusse jõudsid, avanes kurb vaatepilt. Kõik kohad olid kaetud mustuse ja roojaga, toad olid kottpimedad, koerad segaduses ja ärevil. Nad ei olnud ilmselt kunagi päevavalgust näinud ega õues käinud. Päästetud seltskonnas on 13 täiskasvanud koera ja 12 kutsikat. Õnneks on koerad nüüd heades kätes ning varjupaigatöötajad tegelevad nende käitumis- ja terviseprobleemidega iga päev. Loodame väga ka heade inimeste toetuse peale, et saaksime kõikidele koertele võimalikult kiiresti vajaliku ravi tagada,» sõnas Varjupaikade MTÜ kommunikatsioonijuht Anni Anete Mõisamaa.

Kokku võõrandas põllumajadus- ja toiduamet vastutustundetult loomaomanikult 36 koera. Neist kuus on peagi minemas teiste loomakaitseorganisatsioonide hoole alla. Viie koera tervislik seisund oli paraku niivõrd kriitiline, et nad ei pidanud vastu – neist kaks surid ning kolme puhul tuli vastu võtta otsus eutaneerida.

Suur Papa on ühest silmast pime ja teisega näeb osaliselt.
Suur Papa on ühest silmast pime ja teisega näeb osaliselt. Foto: Varjupaikade MTÜ

Kutsikavabrikutes ohverdatakse looma heaolu rahateenimise eesmärgil. Sellistes kohtades ei sotsialiseerita loomi, nad ei saa vajalikku arstiabi ning tavaliselt puuduvad loomadel korrektsed dokumendid, nad pole kiibistatud ega vaktsineeritud. Looma ostja ei näe neid jubedaid tingimusi, kust tema uus pereliige tuleb, sest tihti kohtuvad kutsikapaljundajad looma ostjaga avalikus kohas või müüvad kutsikaid lausa turul. Kui märkad midagi sellist, siis palun teavita sellest põllumajandus- ja toiduametit. Tänu ühele vihjele võivad kohutavatest tingimustest pääseda väga paljud abitud loomad.

Varjupaikade MTÜ alustas annetuskampaaniat ja palub heade inimeste abi, et tasuda koerte ravi ning operatsioonid. Vaata, kuidas saad sina koeri aidata.

Päästetud koerad on sotsialiseerimata. Sume on väga arglik ja ei julge veel kuudist välja tulla.
Päästetud koerad on sotsialiseerimata. Sume on väga arglik ja ei julge veel kuudist välja tulla. Foto: Varjupaikade MTÜ
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles