2021. aasta kõige loomasõbralikuma teo kandidaadid

lemmik.postimees.ee
Copy
Nälginud koer. Pilt on illustratiivne.
Nälginud koer. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) korraldab juba 21. aastat järjest kõige loomasõbralikuma ja loomavaenulikuma teo valimist. Hääletada saab terve oktoobrikuu jooksul.

2021. aasta kõige loomasõbralikuma teo kandidaadid on järgmised:

1. Karusloomafarmide keelustamine

Karusloomafarmide keelustamist on arutatud Eestis alates 2009. aastast, mil see teema esimest korda Riigikogus tõstatati. Riigikogu täiskogu on karusloomafarmide keelustamise üle hääletanud aastatel 2017 ja 2019. Mõlemal korral lükati eelnõu tagasi. 2. juunil sündis ajalooline otsus. Riigikogu võttis 55 poolthäälega vastu eelnõu, mis näeb ette, et 2026. aasta 1. jaanuarist on Eestis keelatud loomade pidamine üksnes või peamiselt karusnaha tootmise eesmärgil.

2. Briti sõdurid aitasid Tapal tabada ilutulestiku tõttu põgenenud nälginud koera

Roi nimelist koera otsiti Lääne-Virumaal suure hulga vabatahtlike abiga, viimaks said koera kätte liitlasvägede sõdurid. Koerake oli kodust pagenud ümberringi lastud ilutulestiku tõttu ja tema meeleheitel peremees juba kaotamas lootust sõber üles leida. Loomapäästegrupile saabus teade, et üht kõhnunud looma on nähtud Tapa polügoonil. Koer oli arg ja liikus eest ära, kuid sõjaväelased nägid, et see koht oli selline, kus koer on olnud pikemat aega ja otsustasid ehitada käepärastest vahenditest pesa ja jätsid talle süüa. Vabatahtlikud koos Loomapäästegrupiga hakkasid looma jälge ajama, kuid tulutult. Peale pikka otsimisoperatsiooni ja mitmeid võileibu hiljem, suutsid Briti sõdurid koera usalduse võita. Tänu sõduritele leidis Roi tee oma peremehe juurde tagasi.

3. Koolilapsed päästsid Rohuküla sadamast kassipojad

Kaks mõnenädalast kassipoega oleksid ilmselt oma otsa leidnud, kui vahvad waldorfkooli noored neid endiga Vormsile ekskursioonile kaasa poleks võtnud. MTÜ Cats Help sai kõne, milles teatati, et Aruküla Waldorfkooli kaheksas klass oli teel Vormsi saarele ning Rohuküla sadamas praami oodates sattusid nad kahe pisikese väriseva kassilapse otsa, kes seal autode all kükitasid. Pärast tükk aega püüdmist ja mitmeid lõhkiseid sõrmi olid kiisud käes – ja edasi ootasid reas juba mitmed lahked põued, kuhu kiisud panna. Ja nii kaks priireisijat koos lastega Vormsile jänest sõitsidki. Üks kassipoeg oli väga kehvas seisus ja haige. Ta värises aina ja oli tunda, et tal on palavik. Kohalikku loomaarsti ei õnnestunud telefonitsi kahjuks tabada. Üks õpetajatest oli igaks juhuks kaasa võtnud terve hunniku ravimeid ja MTÜga konsulteerinuna manustas üht neist ka kassipojale. Järgmisel päeval sadamasse naastes ootas kiisukesi auto, millega toimetati nad Tallinnasse kliinikusse ja seejärel hoiukodusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles