Loomaarst vastab: miks kass ennast kogu aeg lakub, kratsib ja sügab?

lemmik.postimees.ee
Copy
Üks sügamise põhjustest võib olla stress. Pilt on illustreeriv.
Üks sügamise põhjustest võib olla stress. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Lemmiku lugeja küsib

Mul on 10-kuune steriliseeritud, vaktsineeritud kiisupreili, kelle võtsin kaks kuud tagasi hoiukodust. Kõik paistab muidu korras olevat, aga mulle tundub, et viimasel ajal on ta hakanud ennast liiga tihti lakkuma, näksima ja kratsima. Ma pole päris kindel, kas seda on liiga palju, aga lihtsalt ma märkan seda tegevust päris tihti. Liiva ja toitu pole vahetanud.

Käisin ka loomaarsti juures (üksi) konsulteerimas, tema soovitas esialgu uus ussikuur teha. Esimene tablett on antud, teine läheb 10 päeva pärast. Probleem on selles, et kassike ei lase ennast puudutadagi, rääkimata püüdmisest, et arsti juurde minna. Ja kuna ta oli alguses ikka suures stressis, siis ma ei tahaks küll praegu püüdmist rakendada, sest ta on minuga nüüd juba enam-vähem harjunud, välja arvatud füüsiline kontakt.

Nii palju kui magades vaadata saan, siis tunduvad kõrvad seest puhtad, karvutuid laike ka pole, mis seisukorras muidu nahk on, ei tea. Mu eelmine kass kratsis ka ennast mingil ajal niimoodi ja tal tekkis ka kõõm. Siis öeldi, et toas on liiga kuiv õhk.

Palun andke nõu, kas peaks muretsema või on hirm asjatu. Veel nii palju, et ta magab rahulikult, ei hakka kratsima. Loodetavasti õnnestub mingil ajal teda ka paitada ja siis ka puuri meelitada, aga praegu küll mitte.

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust

Kasside puhul võib lakkumine olla tingitud sügelusest või stressikäitumisest (mida koduvahetus kindlasti on, isegi kui uus kodu on märgatavalt parem). Sügeluse põhjused võivad olla välisparasiidid, allergiad või mõned haruldasemad nahahaigused.

Kasside puhul ongi sageli probleemi ulatust raske hinnata, kuna nad lakuvad end pigem kas öösel või üksi olles. Kahjuks ei ole võimalik põhjuseid eristada ilma kiisut nägemata ja proove võtmata. Esialgu võiks oma loomaarstiga arutada välisparasiitide tõrje tegemist. Alati on variant küsida teist arvamust ning esmalt konsulteerida ilma kassi kaasa võtmata.

Kui ei ole päris kindel, kas kass lakub end liiga sageli või on see normaalne käitumine, võib abi olla sügeluse skaalast:

SÜGELUSE SKAALA

0 – normaalne, sügelus ei ole probleem;

2 – kerge sügelus, sügab/kratsib vahetevahel; sügab rohkem kui varem;

4 – kerge sügelus, sügab/kratsib üsna sageli; ei süga mängimise, söömise, muu tegevuse ajal;

6 – mõõdukas sügelus, sügab/kratsib sageli; sügab öösel, aga mitte mängimise, söömise, muu tegevuse ajal;

8 – tugev sügelus, sügab/kratsib pikka aega; sügab öösel, mängimise, söömise, muu tegevuse ajal;

10 – väga tugev sügelus, sügab/kratsib pidevalt; ei lõpeta sügamist ka loomakliinikus.

Andes käitumisele objektiivse numbrilise väärtuse, saab adekvaatsemalt hinnata ka sügeluse muutust ajas.

Lemmiku toimetus ootab teie küsimusi!

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimusi ootame aadressil lemmik@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles