Kolumbia «kokaiinijõehobud» hävitatakse

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Narkoparun Pablo Escobarile kuulunud jõehobu
Narkoparun Pablo Escobarile kuulunud jõehobu Foto: @Vice News Youtube ekraanitõmmis

Kolumbia valitsus on otsustanud kõik Pablo Escobarile kuulunud jõehobud steriliseerida või hävitada, kuna nad on ohuks keskkonnale. 

Narkoparuni eksootilised lemmikloomad on elanud siiani tema Hacienda Nápoles' mõisas pärast mehe surma 1993. aastal.

Escobar smugeldas 1980ndatel endale Ameerika Ühendriikide loomaaiast esialgu neli jõehobu: ühe isase ja kolm emast. Praeguseks on nad paljunenud ja hinnanguliselt on neid rohkem kui 80. 

Kokaiinijõehobud tegelikult muidugi kokaiini ei tarbi vaid on hoopis viide kurikuulsale seosele Medellíni narkokartelliga.  

Ekspertide sõnul on jõehobudest saanud kohalikele suur oht ning nad hävitavad jõekaldaid oma väljaheite ja uriiniga. Ilmselt põhjustab väljaheide kohalikes jõgedes toksiliste vetikate kasvu, mis mürgitab veevarustust ja vähendab kohalike kalade hapnikku.

Väidetavalt on suured võimsad loomad üha agressiivsemad, mõned on isegi inimesi rünnanud.

Escobari jõehobud on pikka aega olnud turismiobjekt, mida paljud inimesed üle maailma vaatama tulevad. Ja kuigi turism on kindlasti osutunud valitsusele rahaliselt kasulikuks, on juba ammu mure, et ilma nõuetekohase sekkumiseta kasvab jõehobude arv 2039. aastaks üle 1400.

Seetõttu on sekkunud Kolumbia valitsus, kes soovib osad loomad tappa, osad minema transportida ja osad steriliseerida. Praeguse seisuga on Kolumbia valitsus steriliseerinud juba 24 jõehobu.

Nendele 24 jõehobule on antud kemikaali, mis muudab nad viljatuks. Sel moel loodetakse nende paljunemist aeglustada, kuni leitakse püsiv lahendus.  

Massiivsete jõehobuste kaalust tulenevalt on 4000-kilogrammistest loomadest vabanemine keeruline olukord. 

Metsikute jõehobude püüdmise ja tapmise operatsiooni juhtiv bioloog David Echeverri ütles ajalehele France 24, et kõik jõehobudega seonduv on keeruline, kulukas, demoraliseeriv ja muidugi väga ohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles