Austraallased on hädas tuhandete suurte mürkmadude tungimisega kodudesse

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy

Tuhandete suurte mürgiste madude sissetung ähvardab austraallaste kodusid.

Sissetung algas Austraalia Lõuna-Walesi osariigis. Seal püütakse järjest enam roomajaid kodudest, aedadest, prügikastidest ja garaažidest. Professionaalsete maopüüdjate sõnul puutuvad nad kõige sagedamini kokku väga suurte isenditega.

Austraalia maopüüdjate eestvedaja Sean Craig ütles, et alates oktoobri algusest on ta püüdnud üle 12 väga heas toitumuses mürgise pruuni võrkmao ja 25 punakõhulist musta madu. «Me näeme üha suuremaid isendeid,» kommenteeris Graig.

Aktiivne madude hooaeg algab tavaliselt septembri keskel ja kestab märtsini, mis langeb kokku Austraalia suvega. Kuid tänavust tööd on kiirendanud õõvastav hiirekatk, mis piinas selle aasta alguses suurt osa riigi ida- ja lõunaosast.

Kümned miljonid hiired tekitasid kohutavaid kahjustusi, mis ulatusid 1000 kilomeetri raadiuseni Brisbanest Melbourne'ini. Talunikud pidid põletama oma põllumaid, närilised tungisid majadesse ja rüüstasid inimeste kodusid. Hiirte katk, mida nad levitasid, tappis kariloomi. 

Paljud eksperdid nõuavad, et osariik kuulutataks katastroofitsooniks, kuid kahjurite ekspert Steve Henry rahvaste ühenduse teadus- ja tööstusuuringute organisatsioonist ütles, et häiret pole vaja anda. Ta usub, et kuigi hiired on madude lemmiktoit, ei juhtu tõelist madude katku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles