Pirita veised lähevad talvepuhkusele

Postimees
Copy
Pirita veised
Pirita veised Foto: Pirita linnaosavalitsus

Maikuus Piritale saabunud veised kolivad talveks tagasi koju Järvamaale Mägede küla karjamaadele. Sel aastal toimetas Pirital üheksa šoti mägiveist ja simmentali tõugu mullikat.

«Veised lähevad talvekarjamaale selle nädala lõpul. Loomad on oma ülesandega väga hästi hakkama saanud ning Kõrkja saare niiduala on kenasti puhtaks söödud,» ütles Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Veiste karjatamine on kõige loomulikum viis niidu hooldamiseks. Vähenõudlikud loomad hoiavad rohtu nosides korras Pirita jõeoru maastikukaitsealal asuva Kõrkja saare niidud ja puhastavad ka suurte puude ümbrust võsast.

Linnaosavanema sõnul on paljud inimesed suve jooksul linnaloomi ka uudistamas ja pildistamas käinud. «Kuigi veised on üsna uudishimulikud, teavad nad oma territooriumi ega tüki aiast välja. Mingeid vahejuhtumeid, kus loomi oleks segatud või toitma kiputud, pole olnud,» ütles Liinat.

Veised olid Kõrkja saarel juba teist suve. Loomad on saarele toodud Pirita linnaosa valitsuse eestvedamisel ja valitud konkursiga. «Kogemused loomade karjatamisega on väga positiivsed ja loomad on Piritale oodatud ka järgmisel suvel,» märkis Liinat.

Kõrkja saarel on umbes seitse hektarit hooldust vajavaid poollooduslikke kooslusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles