Suurbritannia rannikult leiti surmavalt mürgiseid meripõisi

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy

Ühendkuningriikides Cornwalli maakonna ranniku lähedal on märgatud surmavaid erelillasid meduusitaolisi olendeid. Nendega kokkupuude on ohtlik ka siis, kui nad enam elus pole. 

Esmaspäeval, 4. oktoobril teatas anonüümseks jääda soovinud briti naine Cornwall Newsile, et puhkas Senneni rannas ja leidis sealt suure purpurse meduusi. «Ma pole kedagi sellist kunagi varem näinud. Ma pole kindel, kui haruldased need olendid on. See nägi nii ilus välja!» kirjeldas naine.  

Tegu ei ole meduusiga, nagu esmalt arvati, vaid meripõiega. Meripõied elavad soojas meres ligi tuhandest isendist koosnevate rühmadena. Nende valgust läbilaskev läikiv ujupõis on kuni 20 cm pikkune ja hoiab neid pinnal, ulatub veest 15 cm välja ja jätab väikese purje mulje. 

Nad ei oska ujuda ja on tuulte meelevallas, seetõttu satuvad nad pärast suuri torme sageli kaldale.

Meripõis on väga eredalt värvunud. Tema ujupõis helgib helesiniselt, violetselt ja purpurselt. Kireva värvuse ja märkimisväärse suuruse tõttu on meripõis kaugele näha.

Meripõis on varustatud suure hulga tillukeste kõrvekapslitega. Mürgikiud tungivad saagi sisse nagu väikesed harpuunid. Meripõied sisaldavad ohtlikku, kobra mürgile sarnast mürkainet, mille toimel kalad surevad. Äärmiselt mürgine ainuõõsne Physalia physalis on isegi inimesele ohtlik. Teda esineb India ookeanis ja Vaikses ookeanis. Väiksema liigi, Physalia utriculuse kohta pole teada, et ta oleks mõne inimese surma põhjustanud.

Kokkupuude meripõiega põhjustab väga tugevat põletust ja valu, raskemal juhul võib esineda ka šokk ja hingamisprobleemid. Meripõie läbi kannatada saanud inimene, isegi kui ta on hea ujuja, suudab vaevu vee peal püsida. Kiiresti võib inimene raskelt haigestuda koos mitu päeva kestva kõrge palavikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles