Okunoshima ehk küülikute saar Jaapanis

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Küülikud Okunoshima saarel
Küülikud Okunoshima saarel Foto: Shutterstock

Okunoshima saar Jaapanis on turistide seas populaarne koht. Sinna minnakse, et näha oma silmaga ainust jänesesaart maailmas. Seal elab tõepoolest terve küülikute populatsioon.

Kõige tähtsam, miks turistid saart külastavad, ongi sajad metsjänesed. Need armsad pikk-kõrvad pole inimeste suhtes ka arglikud, nad on pildistamisega harjunud.  

Kunagi elasid saarel rahulikult kolm kalameeste perekonda. Enne Vene-Jaapani sõja algust ehitati siia kümme linnust. Ja hiljem, teise maailmasõja ajal, asus Okunoshima saarel ülisalajane sõjaväetehas keemiarelvade tootmiseks.

Jänesesaare püsielanikud
Jänesesaare püsielanikud Foto: Shutterstock

16 aastat töötas Okunoshima saare tehas ülisalajases režiimis. Täieliku salastatuse saavutamiseks kustutati saare pilt kõigilt geograafilistelt kaartidelt. Tehase töötajad ei avaldanud saladust isegi pärast seda, kui nad ise toksiinide tõttu raskelt haigestusid.

Kõik see lakkas pärast sõja lõppu. Tehas põletati maha, kemikaalid kõrvaldati ja töötajaid sunniti saladust hoidma. Mõnikümmend aastat hiljem eraldas valitsus endiselt raha salatehase endiste töötajate raviks.

Mahajäetud keemiatehas
Mahajäetud keemiatehas Foto: Shutterstock

1988. aastal avati saarel muuseum, kus saab tutvuda Jaapani salavabriku tegevusega ja keemiarelva mõju kohutavate tagajärgedega kõikidele elusolenditele. Aastas külastab muuseumit umbes kümme tuhat õpilast.

Turistidele piisab ühest päevast, et kogu väike saar läbi käia. Ainsa hotelli lähedal on koht, kust saab jalgratast laenutada. 

Kuid Okunoshima saare peamine vaatamisväärsus on muidugi küülikud.

Ühe versiooni kohaselt on tegemist keemialabori esimeste katsejäneste järeltulijatega. Teise legendi järgi tõid Jaapani koolilapsed 1971. aastal siia kaheksa kodujänest, kes kiiresti paljunesid ja levisid. Tänaseks on jäneseid saarel ligi 1000.

Seal pole kiskjaid, turistidel on rangelt keelatud kasse ja koeri kaasa võtta, nii et jänesekoloonia õitseb. Saarejänesed, olgugi metsikud, lähevad hea meelega inimeste juurde, võtavad neilt toitu ja lasevad end paitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles