Põlenud jalgadega hirved ja söestunud ahvid: inimeste vajaduste täitmiseks hukkub leekides miljoneid loomi

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Põleng Brasiilias, Pantanalis
Põleng Brasiilias, Pantanalis Foto: EPA/Scanpix

Brasiilia maakoristuspõlengud ohustavad maailma suurimat ökosüsteemi.

Põlengute hooaeg Brasiilias, millega puhastatakse kariloomade söötmiseks mõeldud põllumaid, ohustab tõsiselt maailma suurimat ja rikkalikumat ökosüsteemi. Põllumeeste ja toiduettevõtete vajaduste tõttu on miljonid metsloomad tulekahjus hukkunud.

Riikliku kosmoseuuringute instituudi andmetel on 2021. aastal registreeritud juba ligi 139 000 tulekahju. Keskkonnakaitsjad teatavad, et on leitud põlenud jalgadega hirvi, põlenud jaaguare ja muid loomi, kellel olid haavad kehal ja jalgadel. Kõik nadnkannatavad dehüdratsiooni ja nälja käes ning ei saa ka ise ohualast lahkuda. Päästjad on rajanud spetsiaalseid koridore, et loomi leekidest evakueerida ja toitu pakkuda. Mõned loomad tuleb kinni püüda ja ravida.

Greenpeace usub, et tulekahjud Brasiilias suurenevad igal aastal. Keskkonnaorganisatsioon on Amazonase metsade hävitamise vastu kaua võidelnud.

Tulekahjude põhjuseks on lihatööstuse elavdamine. Inimesed põletavad maastikku, et puhastada veiste söödaks mõeldud sojaubade kasvatamise ala. Tulekahjud aga väljuvad sageli kontrolli alt, levivad naaberterritooriumidele ja seavad ohtu Amazonases elavad unikaalsed taimed, loomad ja põlisrahvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles