SÜDAMEMURDJAD ⟩ Hiired langevad depressiooni, kui näevad kaashiiri kannatamas

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Uudishimulik laborihiir
Uudishimulik laborihiir Foto: Shutterstock

Hiired on täpselt nagu meie, inimesed. Grupp Jaapani teadlaseid avastasid, et kui hiired näevad oma kurbi kaaslaseid, muutuvad nad ise samuti kurvameelseks. 

Teadlased panid kaks erineva suurusega hiirt ühte puuri, seejärel ajendasid väiksemat hiirt suuremat ärritama, muutes ta agressiivseks. Vahepeal pandi kiusamist pealt vaatama lähedal asuvasse puuri veel ühed hiired. Vaatamata sellele, et neid otseselt ei kiusatud, leidsid teadlased, et pärast kümne päevast vaatamist hakkasid pealtvaatavad hiired ilmutama depressiooni märke.

«Neid ei huvitanud teised hiired, mis on ebatavaline, kuna hiired on seltskondlikud olendid,» ütles uuringu juhtiv autor ja farmaatsiateaduste professor Akiyoshi Saitoh. Mees lisas veel ühe olulise tähelepaneku: „Kui annate hiirtele valida, kas juua magusat või tavalist vett, lähevad nad peaaegu alati magusa joogi juurde, sest see on nauditavam. Kuid hiired, kes oli tunnistajaks ühiskondlikule tülile ja konfliktile, seda ei teinud, mis näitas vähenenud soovi naudingu järele.«

„Hiired, kes kogesid sotsiaalset kiusamist, ei taastunud täielikult, kui nad stressist eemaldati, tagasi normaalsesse keskkonda paigutati ja antidepressantidega raviti. Murettekitavalt tekkisid mõnedel sümptomid uuesti, kuid neli nädalat hiljem,» ütles Saitoh.

Saitoh ja tema kaasautorid loodavad, et nende leiud võivad tuua rohkem teadlikkust keerukatele seostele, kuidas inimeste depressioon mõjutab mitte ainult neid, kes seda põevad, vaid ka neid ümbritsevaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles