Narkolembesed pidutsejad seavad ohtu haruldased angerjad

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
ZZ Top 2015. aastal Glastonbury rokifestivalil
ZZ Top 2015. aastal Glastonbury rokifestivalil Foto: Shutterstock

Glastonbury rokifestivali külastajad ohustavad väljasuremisohus angerjaliiki.

Rokifännid rahuldasid festivali toimumispaigas oma loomulikke vajadusi ja kutsusid esile Whitelake'i jõe ohtliku reostuse ecstasy ehk metüleendioksümetamfetamiiniga, kirjutab The Guardian.

Teadlased mõõtsid uimastite taset jões enne 2019. aasta Glastonbury festivali, selle ajal ja pärast seda ning võrdlesid sündmuse toimumiskohast üles- ja allavoolu. Pärast sündmust oli narkootikumide sisaldus piisavalt suur, et seada kahtluse alla vee-elustiku, sealhulgas punasest raamatust pärit Euroopa angerja ohutus.

Metüleendioksümetamfetamiini kontsentratsioon püsis mitu nädalat katastroofilisel tasemel. Festivalist allavoolu oli see 104 korda kõrgem kui ülesvoolu. Kokaiini, mida peetakse kaladele vähem kahjulikuk, kontsentratsiooni erinevus ei olnud nii suur. Võrdluseks võtsid teadlased proove ka naaberjõest, mis ei puutu kokku ürituseks määratud alaga ning seal uimastite taseme dünaamika puudus.

Üks uuringu autoritest Dan Aberg Bangori ülikooli loodusteaduskonnast väitis, et looduse reostamine narkootikumidega toimub igal muusikafestivalil, kuid sellest tulenev kahju ei pruugi alati olla ilmne. Glastonbury üritus on ohtlik eelkõge vee läheduse tõttu - külastajate uriinist pärinevatel droogidel ei ole aega enne jõkke sisenemist mullas laguneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles