Maailma kõige ohtlikum lind kaasuar

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Kaasuar
Kaasuar Foto: imago images / BIA / Scanpix

Kaasuarid on linnud, kellest kõik kuulnudki pole. Neid nimetatakse maailma kõige ohtlikumateks lindudeks. Seda eelkõige pistodasid meenutavate küüniste ning külmrelva mõõtu noka tõttu. 

Välimus laseb aimata, et tegu on jaanalinnuliste seltsi kuuluva lennuvõimetu sulelisega. Sugulased on nad nandude ja emudega, nende kasv võib ulatuda kuni 180 sentimeetri kõrguseks. 

Linnud on agressiivse loomuga. Nende ohtlikuimaks relvaks on noaga võrreldavad küünised ning muidugi võimas ja tugev nokk. 

Kaasuari varbad
Kaasuari varbad Foto: Shutterstock

Neid linde võrreldakse dinosaurustega ja looduskaitsjate sõnul on nad ühed kõige otsesemad eelajalooliste olendite järeltulijad, kes 80 miljonit aastat hiljem Maa peal ikka veel alles on.

Looduses võib kohata neid Põhja-Austraalias ja Uus-Guineas. 

Kaunis, aga ohtlik
Kaunis, aga ohtlik Foto: Shutterstock

Vaatamata nende agresiivsusele on inimesed kaasuarite jaoks ohtlikumad, kui vastupidi. Nende läheduses peab ettevaatlik olema, kuid nad ründavad vaid siis, kui ennast ohustatuna tunnevad või vihastuvad. Ajaviiteks nad ei ründa. Ärritudes on nad tõeliselt ohtlikud, nende küüniste ja noka abil sisikonna eemaldamine ei ole absoluutselt probleem. Kaasuaride rünnakud toovad kaasa ohtlikke vigastusi või lausa surma. 

Võimsad linnud kasvavad kuni 180 cm kõrguseks
Võimsad linnud kasvavad kuni 180 cm kõrguseks Foto: Shutterstock

Lõviosa inimeste ründamisi on toimunud siis, kui pildistavad inimesed neile liiga lähedale on läinud ning linnud end seetõttu ohustatuna tundsid. Ka on suureks probleemiks nende toitmine erinevate maiustega. Linnud harjuvad kiirelt, et inimene toob neile toitu ja kui keegi enam ei too ja niisama möödub, võib see neid vihastada ning agressiivseks muuta. 

Enamasti toituvad nad puuviljadest, aga ka taimedest, putukatest, närilistest ja seemnetest. Oma väljaheidetega aitavad nad enda eluks vajalike taimede areaali suurendada. 

Loomult on nad pigem eraklikud kui seltskonda otsivad. Kaasuarid kuuluvad hävinemisohus liikide hulka. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles