Loomaaia šimpansitele Bettyle ja Quincyle tehti vaktsiinisüstid ja õpetati hambapesu

lemmik.postimees.ee
Copy
Šimpanside põhjalik tervisekontroll
Šimpanside põhjalik tervisekontroll Foto: Inari Leiman / Tallinna loomaaed

Tallinna loomaaias tehti möödunud nädalal loomaaia šimpansitele Bettyle ja Quincyle põhjalik terviseuuring. Uuring viidi läbi Eesti Maaülikooli, Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli Kliinikumi kiirabimeeskonna osalusel, kaasati ka veterinaarkardioloog Belgiast.

Dr Aleksandr Semjonov, loomakliiniku ülemarst, veterinaaranestesioloog viis patsiendid uuringu ajaks anesteesiasse ja tagas loomade heaolu ja inimeste ohutuse kogu protseduuri jooksul.

Uuringu läbiviimiseks saabus Belgiast Eestisse šimpansite ja gorillade südamete uurimises suurte kogemustega veterinaarkardioloog dr Laurent Locquet. Südameprobleemid esinevad inimahvidel sageli looduses kui loomaaedades ning nende varajane diagnostika ja õigeaegne ravi on olulised looma elukvaliteedi tagamiseks. Dr Locquet tuvastas, et mõlemal šimpansil esinevad südames väga kerged struktuursed muutused klappides, mis ei vaja hetkel ravi.

Šimpansid on inimese lähimad sugulased, seetõttu olid uuringusse kaasatud ka Põhja-Eesti Regionaalhaigla radioloogid dr Andrei Šamarin ja dr Jelena Gavrilkina. Arstid tegid põhjaliku kõhuõõne ultraheliuuringu, mille käigus tuvastati Bettyl kasvajalaadne moodustis emakas. Betty terviseseisund jääb jälgimisele ja sümptomite ilmnemisel teostatakse korduvuuring või vajadusel ka kirurgiline ravi. Tõsisemaid hädasid Bettyl ega Quincyl ei leitud – meie šimpansite tervis on hea.

Mõlemal šimpansil tuvastati aga probleeme hammastega, mille tõttu ootab neid ühel hetkel ka hambaarsti põhjalik ülevaatus ja hammaste puhastamine hambakivist. Vahepeal aga õpetatakse šimpanse hambaid harjaga puhastama.

Inimahvid, sh šimpansid on vastuvõtlikud koroonaviiruse nakkusele, seetõttu vaktsineeriti ka Bettyt ja Quincyt terviseuuringu käigus Pfizeri vaktsiiniga.

Inimeste ohutuse tagamiseks oli kohal Tartu kiirabimeeskond eesotsas juht dr Veronika Reinhardiga, kes oli igal hetkel valmis komplikatsioonide tekkimise korral sekkuma. Õnneks möödus uuring komplikatsioonideta ja kiirabi meeskond oli toetavaks taustajõuks protseduure läbi viinud arstidele.

Tallinna loomaaed tänab suurepärase koostöö eest Eesti Maaülikooli, Tartu Kiirabi, Põhja-Eesti Regionaalhaiglat ja Semetron AS-i. «Need terviseuuringud on järjekordne hea näide, et koostöö annab alati suurepäraseid tulemusi loomade ja looduse eest hoolitsemisel,» sõnas loomaaia direktor Tiit Maran.

Terviseuuringut kajastab lähemalt loodussaade «Osoon» esmaspäeval, 27. septembril kell 20.30 ETV-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles