Austraalias kasvatatakse korallriffe peekoni praadimise hääle abil

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Peekoni praadimise särin on vist kõigile tuttav
Peekoni praadimise särin on vist kõigile tuttav Foto: Shutterstock

Austraalia mereteaduste instituut tuli ideele kasutada korallriffide päästmiseks veealuseid kõlareid.

Austraalia mereteaduste instituut (AIMS) on mereelustiku meelitamiseks paigaldanud India ookeani korallrifi lähedale veealused kõlarid, vahendab ABC. See võib aidata kaasa ökosüsteemi jaoks kriitilise tähtsusega korallriffide kasvule.

Seadmed mängivad helisid, mida karid ise teevad – inimkõrva jaoks tabamatud, kuid kalamaimudele kuuldavad. AIMSi töötaja Mark Mikan ütles, et karid on üsna lärmakad. «See kõlaks inimese jaoks nagu pannil praetud peekoni särin,» selgitas ta. «Kuid kalade jaoks on see ahvatleva kodu hääl.» 

Koralliriff.
Koralliriff. Foto: Shutterstock

Leitud lahendust saab tinglikult kasutada kogu mandri päästmiseks, usuvad teadlased. «Kui korallrifid hävinevad, on see meie riigi lõpp,» möönis juhtivteadur Line Bay. Austraalia instituudi töötajad võitlevad kliimamuutustega, mis võivad põhjustada riffide väljasuremist. AIMS märgib, et piirkonna korallid kasvavad kiiresti, kuid on väga haavatavad.

Instituut märgib, et süsinikdioksiidi heitkoguste ja korallriffide seisukorra kontroll on kogu planeedi jaoks ülitähtis. Nad on kindlad, et tulevikus saab nende uurimistulemusi ja uusi meetodeid kasutada kogu maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles