Läti liigub karusloomafarmide keelustamise suunas

lemmik.postimees.ee
Copy
Karusnahafarm. Pilt on illustratiivne.
Karusnahafarm. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Eile, 16. septembril saatis Läti Seim edasi mitme fraktsiooni saadiku esitatud loomakaitseseaduse muudatusettepanekud, mis näevad ette karusloomakasvatuse keelustamist alates 2026. aastast.

Loomakaitseseaduse muudatusettepanekute järgi keelustaks Läti karusloomafarmid 2026. aastast ning keeld puudutaks ainult karusloomafarmide tegevust, mitte karusnaha müüki ega jahil karusnaha hankimist. Enne seaduseks saamist peab eelnõu läbima Seimis kolm lugemist.

Eelnõu kaastekstis on välja toodud, et loomade kasvatamine ja tapmine karusnaha saamiseks on ebaeetiline, julm ning hääbuv äri, millele pole tänapäeval õigustust. Ka saastavad karusloomafarmid keskkonda ning pole majanduslikud kasulikud.

Loomade eestkoste organisatsiooni Loomus juhatuse liikme ja kommunikatsioonijuhi Annaliisa Posti sõnul lätlaste otsus igati tervitatav. «Eesti oli esimene Balti riik, kes võttis vastu otsuse karusloomafarmid keelustada, kuid me ei taha jääda ainsaks Balti riigiks ja seepärast toetame lõunanaabrite püüdlusi ja loodame peagi nendega üheskoos tähistada keelu vastuvõtmist,» ütles ta.

Tänavu juunis läbiviidud arvamusküsitluse järgi ei poolda 63% lätlastest loomade kasvatamist ja tapmist karusnaha saamiseks. Veebis on petitsioonile alla kirjutanud üle 40 000 inimese, kes nõuavad Seimilt karusloomafarmide keelustamist. Keeldu toetab ka üle 50 Läti mittetulundusühingu.

Karusloomafarmid on keelustatud mitmes Euroopa riigis. Juunis liitus nende riikidega ka Eesti, kui riigikogu võttis 55 poolthäälega vastu eelnõu, mis näeb ette karusloomafarmide keelustamise 2026. aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles