Tuhanded seksuaalselt erutunud ämblikud vallutavad Suurbritannia kodusid

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Ämblik
Ämblik Foto: Shutterstock

Tuhanded seksuaalselt erutatud ämblikud tungivad Ühendkuningriigi kodudesse, otsides emaseid liigikaaslasi. 

Ämblikud hakkavad majadesse ronima septembri algusest oktoobri keskpaigani, kui väljas muutub niiskeks ja jahedaks ning majades on soe ja kuiv. Sel ajal algab lülijalgsetel paarilise leidmise aeg. 

Muudel aastaaegadel on majades samuti ämblikke, kuid need pole nii märgatavad, sest nad ei jäta sageli ämblikuvõrke. Samuti võivad emased ämblikud veeta kogu oma elu ühes kohas. Paaritumisperioodil liiguvad aktiivselt isased.

Nottingham Trenti ülikooli juhtiv ökoloog Chris Terrell-Nield selgitas, et kodudes elavad ämblikud võivad kasvada kuni täiskasvanu peopesa suuruseks. Ta lisas, et need olendid on pärit liikidest, kes elavad Vahemeres või Põhja-Aafrikas, seega armastavad soojust.

«Ämblike suurus sõltub sellest, kui palju nad söönud on. Nad ei ole ohtlikud, kuid võivad teid siiski hammustada. Nende elutsükkel algab kevadel, sügisel otsivad isased järglaste saamiseks emaseid. Kui emased on leitud, toimub paaritumine, emane muneb ning isane sureb,» rääkis Terrell-Nield.

Ämblike invasiooni vältimiseks tuleb hoida kodu puhtana, vältida segadust ja jätta kardinad päeval akna ette tõmbamata, kuna lülijalgsetele meeldivad hämarad kohad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles