FOTO ⟩ Harjumaal püüti kinni noor must-toonekurg

lemmik.postimees.ee
Copy
Must toonekurg püüti püünise abil kinni.
Must toonekurg püüti püünise abil kinni. Foto: Eesti Metsloomaühing / Facebook

Eesti Metsloomaühingu vabatahtlikud loomapäästjad aitasid eile Harjumaal kinni püüda noore must-toonekure, et keskkonnainspektsioon saaks teda edasi uurida.

Noorest linnust sai ühing teate majaomanikult, kelle hoovis lind juba viiendat päeva viibis. Silmaga nähtavaid vigastusi linnul ei olnud, kuid teavitaja oli mures, et lind ei lennanud kuhugi magama, vaid viibis kogu selle aja maapinnal ning võib olla kergeks saagiks ümbruskonnas liikuvatele rebastele.

Ühing asus asja uurima ning selgus, et samast linnust oli Kotkaklubi teadlik juba ca kaks nädalat. «Kuid esmalt arvati, et keegi toidab teda selles piirkonnas ja lind ei näe lihtsalt vajadust lahkumiseks,» kirjutatakse sotsiaalmeedia postituses.

Siiski otsustati minna asja kontrollima ning vabatahtlikud Merilin Laud ja Raili Vana sõitsid kohale.

«Tuulega liugles kurg siiski ca 50 m eemale ning kadus silmist. Seejärel otsustati üles seada püünis, et lind kavalusega kätte saada, sest kohe sai siiski selgeks, et see noorlind seal päris niisama oodanud ei ole,» kirjeldatakse postituses, et kohaletulek oli asja eest.

Päästja juhendamisel saadi lind kätte umbes tunni ajaga ning toimetati seejärel keskkonnainspektsioonile edasiseks uurimiseks. Selgus ka, et tegu oli Lätist pärit linnuga.

Linnu transportimine nägi välja just selline.
Linnu transportimine nägi välja just selline. Foto: Eesti Metsloomaühing / Facebook

Eesti Metsloomaühing toimib metsloomi aitavate inimeste võrgustiku katusorganisatsioonina, korraldab infovahetust, esindab ühishuvi, sõlmib lepinguid ja koordineerib koostööd teiste organisatsioonide ning ametiasutustega. Tegemist on Eesti esimese, suurima ja tuntuima metsloomi abistava organisatsiooniga Eestis. Ühing saab toimida vaid annetuste toel (vaata täpsemat infot alloleva postituse lõpus).

Must-toonekurg (Ciconia nigra) on toonekurglaste sugukonda, toonekure perekonda kuuluv lind. Eestis kuulub ta I kategooria kaitsealuste liikide hulka[2], ta on kantud Eesti punasesse raamatusse kui ohualdis liik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles