Ornitoloogi ehmatus: toonekurepoeg puhkas naftatankeril

Copy
Pilt toonekurgedest
Pilt toonekurgedest Foto: Kuvatõmmis pesakaamerast

MTÜ Kotkaklubi ornitoloog pöördus PPA poole murega, et GPS saatjaga toonekurepoeg näib olevat sattunud eksiteele - lind nimega Julge liikus merel aeglaselt ja sirgjooneliselt. 

Ornitoloogilt Urmas Sellis aimas, et noor lind maandus mõnele laevale ning palus PPA abi tuvastamaks, kas linnuga on kõik korras.

«Analüüsides piirkonnas liikuvaid laevu, nende kiirust ja kurssi ning linnu GPS andmeid, tuvastasime ühe naftatankeri, mille pardal lind võib viibida,» teatas PPA ühismeedias. 

Selgus, et noore Julgega oli kõik korras ning ta oli tankerile maandunud ja seal veidi puhanud. «Venemaale suunduv laev oleks ta tagasi põhja poole viinud, kuid õnneks sai linnuke sellest aru, tõusis uuesti õhku ja jätkas lendu lõunasse. Praegu on Julge juba Poolas,» teatas amet. 

Must-toonekurg on Eestis üliharuldane liik ning tema pesitsevate paaride arv on vähenenud kriitilise piirini (kuni 40-60 paari).

Julge pesakonnas sündis korraga kolm poega. Vanemad lahkusid rändele enne kui noored linnud lennuvõimelised olid ning kaks poega sattusid kahjuks röövloomade saagiks. Julge osutus südikamaks, suutis lendu tõusta ja võttis ette pika teekonna, et lõunas talvituda.

Toonekurepoja edasist rändeteed saab jälgida rändekaardilt

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles