Tallinna kasside varjupaik kaevati kohtusse: perel puudus igasugune huvi kompromissiks (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Kass Dior, kes koos Ashyga adopteeriti, kuid kes Pesaleidja varjupaiga ees pere transpordipuurist põgenes ning kellest seejärel loobuti.
Kass Dior, kes koos Ashyga adopteeriti, kuid kes Pesaleidja varjupaiga ees pere transpordipuurist põgenes ning kellest seejärel loobuti. Foto: Pesaleidja/Facebook

Eesti suurim vabatahtlike juhitav kodutute loomade varjupaik Pesaleidja kaevati kohtusse. 

«Kui me üheksa aastat tagasi käputäie vabatahtlikega kodutute kasside varjupaiga avasime, teadsime ja olime arvestanud, vaimselt valmistunud, et tuleb tegeleda hästi paljude probleemidega – haiged ja metsikud kiisud, loomad, keda ei õnnestu päästa, kokkupuude loomahülgajate ja loomapiinajatega, vabatahtlike läbipõlemine... Tuleb aga tunnistada, et kohtuvaidlust me ette näha ei osanud. Sest kes annaks kohtusse vabatahtlike kasside varjupaiga... Veel enam – raha pärast, mida meil pole,» ei suuda Pesaleidja oma sotsiaalmeediapostituses uskuda.

22. jaanuaril adopteeriti Pesaleidja varjupaigast kaks kiisut. Pererahvaga koju jõudis saatuse tahtel vaid üks – Ashy. Kuna Ashy oli arglik kiisu, tuli tema kinnipüüdmiseks varjupaiga 50 ruutmeetri suurusest vabapidamistoast kasutada püüdmiskahva.

Kiisuke püüdis kahvast põgeneda, vigastas oma iget nii tugevasti, et talle adopteerimiseelset tervisekontrolli tegev administraator ei näinud verise igeme alt põletikku.

Kui Ashy pere Pesaleidjale paari päeva pärast kassi põletikus suust teada andis, paluti neil esimesel võimalusel kliinikut külastada. Kui teavitati kassi hambaprobleemidest ja anti käsk arve tasuda (nii tagantjärgi tehtud visiidi kui ka hambaoperatsiooni tasu), nõustus varjupaik seda tasuma, kuid seejuures paluti, et operatsioon tehtaks Pesaleidja koostöökliinikus, kus nende loomadele kehtivad visiiditasu ja ravimite puhul suured soodustused.

Kuna pere keeldus kliinikut vahetamast, siis tegi varjupaik pooleldi sundolukorras erandi ning aktsepteeriti olukorda, lootes, et operatsiooni hinnavahe ei saa tulla nii suur. Paraku nii ei läinud.

Arveid hakati saatma iga päev, sest pere ei saanud kassile kodus antibiootikumitablette manustada ja pidi seda käima kliinikus tegemas ning iga külastuse eest lisandusid täishinnaga visiiditasud, mis paisutasid paarisaja euro suuruse hambaeemaldustoimingu juba tuhande euroni. 

Siis pidi varjupaik perele teatama, et Pesaleidja MTÜ-l pole majanduslikel põhjustel võimalik sellises summas kliinikuarveid tasuda.

Pere kassi tagastada ei soovinud. Pesaleidja pakkus tasuda arved selles summas, mis oleks katnud ravi nende koostöökliinikus. Kuid perele sobis vaid kogu summa ning lõpuks anti varjupaik kohtusse.

«Tegime veel kord mitu kompromissettepanekut tasuda arve osaliselt, millest jällegi keelduti,» avaldab Pesaleidja.

Kuna Pesaleidja advokaat leidis, et kohtuvaidlus kujuneb pikaks, perekonnal puudub igasugune soov kompromissiks, tulemus on prognoosimatu ja ei ole välistatud hagi rahuldamise võimalus, siis on odavam hagi omaks võtta.

Täna jõustus kohtuotsus, kus Pesaleidjal tuleb kohe tasuda nii kassi ravikulud kui ka pere õigusabikulud 1637,76 euro ulatuses.

Pesaleidja advokaadi arve, mis sisaldab hagiga tutvumist, kohtuga suhtlemist ning korduvate taotluste tegemist kompromisside saavutamiseks, on 722,4 eurot.

Kokku tuleb Pesaleidjal tasuda koos advokaadikuludega 2360,16 eurot.

«Teeme sellest ülimalt negatiivsest olukorrast loomulikult muudatused meie reeglites ning eeldame tulevikus kõikidelt adopteerinud peredelt ka võimalust meie lubadusi kurjasti kasutama hakata,» sõnas Pesaleidja. 

Et sarnast olukorda vältida, võib tulevikus Pesaleidjast adopteeritud kiisudega käia vaid nende koostöökliinikutes.

Kes soovib Pesaleidjat raskes olukorras aidata, saab helistada Pesaleidja annetustelefonile:

900 0950 - kõne hind 50 eurot

900 0915 - kõne hind 15 eurot

900 0905 - kõne hind 5 eurot

Palun kuula ära kogu tervitustekst, muidu annetust ei toimu!

Teha saab ka annetuse Pesaleidja MTÜ kontole:

EE647700771001866844 LHV Pank

EE102200221063071211 Swedbank

EE941010220247756220 SEB Pank

EE404204278613732108 Coop Pank

EE351700017003105966 Luminor Bank

Selgitusse kirjuta palun «Kohtukulud»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles