KOERAOMANIKU HOIATUS ⟩ See grillimistarvik on koertele eluohtlik

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Labradoodle kutsikas
Labradoodle kutsikas Foto: Shutterstock

Ahvatlevate toidulõhnade ja -maitsete tõttu on terasest grillipuhastustusharjad koertele suureks ahvatluseks, aga äärmiselt ohtlikud. Inglismaal elav noor labradoodle Riley sattus seetõttu kaks korda loomakliinikusse. 

Pooleteise aastane noor labradoodle Riley on kaks korda nõelteravaid harjaseid söönud ja seetõttu hinge vaakunud. Tema peremees Leon Tomasevic soovib teisi loomaomanikke hoiatada ja odavad restipuhastamise harjad keelustada. «Need harjased eralduvad väga kergelt, võivad augustada siseorganeid ja põhjustada loomal surmava verejooksu.» 

«Esimene kord oli kodus, kui ta läks hommikul kutsikana aeda ja leidis grilliharja,» räägib 39-aastane Leon Mirrorile

«Meil polnud ohtudest aimugi, aga kui ta hakkas seda närima, oli ta mõne minutiga haige. Ja meie loomaarstiga uskumatult mures. Looma sisikonnas oli sõna otseses mõttes sadu harjaseid ja oleks olnud võimatu neid kõiki välja saada.»

Ainus võimalus oli Rileyt toita korduvalt pasta-, leiva- ja kartulipudruga, et püüda aidata harjastel loomulikult seedetrakt läbida, ilma vigastusi tekitamata. Õnneks see töötas ja koer taastus.

Kuid sarnane õnnetus tabas neid ühel korral veel. Leon ja Riley läksid sõpradele külla ja ei teadnud, et aias on grill ja samasugune puhastushari. Enne, kui peremees märgata ja reageerida jõudis, oli koer palju ohtlikke harjaseid alla neelanud. 

«Ta vaikis, mis tähendab üldiselt, et on juhtunud pahandus,» rääkis Noel. «Mu süda vajus saapasäärde, kui nägin näritud harja, taipasin mis on juhtunud ja mõtlesin, et see ei saa võimalik olla. Mitte kaks korda järjest.»

Peremees kihutas koeraga kiirelt loomakliinikusse, kus röntgen näitas suurt hulka nõelteravaid harjaseid ja traaditükke kutsu maos. Jällegi aitas pehme toiduga söötmine, aga kogu see mure ja vaev oleks võinud olemata olla. «Need harjad tuleks keelustada, need on täiesti surmavad,» ütles Leon. «Kui sa puhastad grilli, siis näed neid harjaseid lihtsalt lendamas ja nad on tõelised tapjad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles