SÜÜDI ON KOERAD Ootamatu põhjus, miks Jaapanis valgusfoorid nii ruttu kokku kukuvad

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Jalga tõstev koer
Jalga tõstev koer Foto: Shutterstock

Jaapanis kukkus kokku valgusfoori post, mis pidi püsti seisma veel paarkümmend aastat. Politsei uuris juhtumit ja leidis ootamatu põhjuse.

Jaapani tehnoloogia on loodud kestma. Igal juhul pidanuks valgusfoor Suzuka linnas seisma pool sajandit, kuid see aeg oli poole lühem, vaid 23 aastat. Seejärel see lihtsalt murdus ja kukkus maha. Oli puhas vedamine, et sel hetkel kedagi ülekäigurajal polnud.  

Lagunenud foori probleemi võeti tõsiselt. Sündmuskohale läksid korravalvurid ja pääste, katkine foor viidi ekspertiisiks laborisse. Mõeldi läbi kõige erinevamad versioonid: kahtlustati tootjapoolsed tehaseviga, tahtlikku kahjustamist ja tehnoloogia rikkumist. Kuid selgus, et rauast post oli läbinud kohutava korrosiooni: seda ei saanud põhjustada tavalised ilmastikutingimused.

Ekspertiis näitas selgelt, et posti hävitas kusihape. Aga kust seda sellises koguses tuli? Kohalikke küsitledes loksus kõik paika. Selgus, et selles on süüdi koerad: valgusfoor oli nende jaoks midagi teadetetahvli taolist.

Fakt on see, et läbi selle jalakäijate ülekäiguraja läks tee koerte jooksuplatsile. Kõik ümbruskonna koerasõbrad ületasid selles kohas teed ja valgusfoor oli kenasti vertikaalne objekt. Sel ajal, kui peremees seisis ja rohelist tuld ootas, sundis instinkt koeri sirtsutades sõnumit jätma. 

Seni ei ole linn öelnud, kas neil on õnnestunud probleemile lahendus leida või peavad nad kulutama kaks korda rohkem raha fooridele ja muretsema, et see ohutu oleks ja ühel päeval kellelegi peale ei kukuks. Ehk varustada liiklussaareke väikese puuga? Pihusttada foori spetsiaalse vahendiga, mis peletab loomi eemale? Kasutada madala korrosiooniga metalli? Vastuseid veel ei ole, vahendab Goodhouse

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles