Meremaod peavad sukeldujaid ekslikult emasteks liigikaaslasteks

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Sile meremadu
Sile meremadu Foto: Shutterstock

Austraalia merebioloogid on avastanud, et siledad meremaod peavad paaritumishooajal sukeldujaid sageli emasteks liigikaaslasteks.

Uuringu aluseks olnud andmed kogus Austraalia bioloog Tim Lynch. 1990. aastate keskel sukeldus ta Great Barrier Reefis ja märkas siledate merimadude ebatavalist käitumist. Nad ujusid tema juurde, keerutasid ümber tema lestade ja kui ta hakkas eemale ujuma, hakkasid maod teda jälitama. 

Enamik selliseid vahejuhtumeid toimus mai ja augusti vahek, kui merimadudel on paaritumishooaeg. Enamik inimeste vastu huvi üles näidanud roomajaid olid isased. Katsed ära ujuda ainult kinnitasid paaritumishuviliste madude kahtlusi: just seda teevad emased, kui näevad elevil isast.

Teadlaste sõnul viitab see siledate merimadude halvale nägemisele. Veealuste objektide eristamiseks kasutavad nad haistmismeelt, mis toimib vaid lühikese vahemaa tagant. Veenduda, et te pole naine, saavad nad ainult keelega kombates," ütles Lynch. 

Siledaid meremadusid leidub Vaikse ookeani ja India ookeani korallriffidel. Nad võivad kasvada kuni kahe meetri pikkusteks. Nad on väga mürgised ja nende hammustus võib inimese jaoks olla surmav.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles