Miks koertele väljaheited nii isuäratavad tunduvad ja kuidas seda vältida

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Koer kilekotirulliga. Pilt on illustreeriiv
Koer kilekotirulliga. Pilt on illustreeriiv Foto: Shutterstock

Koertel, meie armastatud sõpradel ja kaaslastel, on siiski ka omad veidrused, mis omanikele ei meeldi. Mõni neist, nagu kaka söömine, on isegi ebameeldiv ja ohtlik. Miks koerad nii teevad ja kuidas sellest lahti saada? 

Loomaarst Caroline Reay sõnas Metro portaalile: «Koerte kaka söömine on üsna muret tekitav vaatepilt ja ma saan täiesti aru, miks lemmikloomade omanikud seda ei salli.»

Miks koerad nii teevad ja kuidas seda ebameeldivat harjumust vältida? Sellel on tegelikult mitu vastust ja lahendust. 

Reay selgitab: «Põhjus, miks väljaheited nii põnevatena tunduvad, ongi esmajoones see, et koerad on oma olemuselt uudishimulikud.

Kui koerad näevad, kuidas omanikud nende tagant koristades väljaheited kätte võtavad, tunnevad nad selle vastu loomulikult huvi ja mõnel juhul näevad seda tegevust kui mängu koera ja omaniku vahel. Koerte silmis on see lustakas jaht, kes jõuab junnini esimesena.

Samuti on loomulik kutsikate ja noorte koerte uudishimu ja komme kõik uus ja huvitav suhu toppida. Emased koerad võivad saada selle harjumuse pärast kutsikate sündi, hoides sel moel poegade territooriumit puhtana.»

Samuti on roll toidul, mida koerad söövad. Väidetavalt muudavad toidule lisatud suvikõrvits ja ananass koerte jaoks väljaheite ebahuvitavaks. Samas kõrgekvaliteediline loomatoit on ka väljaheitena kvaliteetsem ja käpaliste jaoks põnevam, meenutades rohkem päristoitu.

Et koer sellest tüütust harjumusest võõrutada, ongi esmane nõuanne mitte teda kuskile väljaheidete juurde lasta. Ja koristada koera tagant piisavalt kiiresti, et tal ei jõuaks huvi tekkida. Kraamimise hetkeks võib kasutada ka käsklusi, et koer istuks või lamaks, ning pärast seda premeerida looma maiusega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles