VIDEO ⟩ Veterinaarid kummutavad kassidega seotud müüte

lemmik.postimees.ee
Copy
Kuvatõmmis videost, veterinaarid Olga Svjatkovskaja ning Anna Simhes.
Kuvatõmmis videost, veterinaarid Olga Svjatkovskaja ning Anna Simhes. Foto: Eesti Väikeloomaarstide Ühing

Kassidega seoses levib loomaomanike seas mitmeid müüte, mis püsivad visalt, kuid sugugi tõele ei vasta. Alljärgnevates videotes purustavad veterinaarid mõned kõige levinumad neist, näiteks selle, et iga emane kass peab kord elus poegima.

Eesti Väikeloomaarstide Selts pani 8. augustil, ülemaailmsel kassipäeval, kassiomanikele kokku kaks õpetlikku videoklippi, et aidata neil oma nurruvat lemmikut paremini mõista. «Iga kassiomanik teab, et kassid on salapärased ja isepäised olevused, keda mõnikord võib olla keeruline mõista,» kirjutab selts sotsiaalmeedias.

Esimeses videos räägib doktor Olga Aldžanova-Kondina kassidele spetsialiseerunud loomakliinikust Cat Clinic lähemalt kasside erinevatest käitumismaneeridest, näiteks sellest, miks kassid mäuguvad või suud paokil hoiavad.

Samuti purustab veterinaar müüdi selle kohta, et emane kass peab kord elus poegima.

«Emotsionaalset ega meditsiinilist põhjendust siin lihtsalt ei ole, miks kass peaks poegima. Kasside aju ja tunded ei ole nii keerulised, et emane kass unistaks kassipoegadest. Kui me räägime tervisest, on olukord hoopis vastupidine – kassi steriliseerimisel vähendame emakakaela põletiku ja piimanäärme vähi riski, rääkimata sellest, et aitame kodutute kassipoegade populatsiooni kontrolli all hoida,» selgitab ta.

Teises videos räägivad veterinaarid Olga Svjatkovskaja ning Anna Simhes Haabersti loomakliinikust veel mõnest kasside kohta käivast müüdist. Näiteks selgitavad nad, et kui kass vaatab sinu silmadesse, siis vajab ta tähelepanu ja suhtlemist, mitte süüa.

Olga Svjatkovskaja on sügavama kassihuviga loomaarste ühendava Eesti Kassiarstide Ühingu asutaja ja president. Rohkem teavet ühingu tegemiste ning selle kohta, kuidas nii omanikud kui loomaarstid saavad kliinikus käimise kassi jaoks võimalikult meeldivaks muuta, leiab ühingu kodulehelt.

Mõlemad videod on teinud veterinaarid, kelle kliinikutele (Cat Clinic ja Haabersti loomakliinik) on kassiarste ühendav International Society of Feline Medicine omistanud kassisõbraliku kliiniku kvaliteedimärgi.

«Julgustame kassomanikke kasse puudutavate murede ja küsimustega ikka loomaarsti poole pöörduma ning eriti vanemate kasside puhul kassiga regulaarselt tervisekontrollis käima (vähemalt korra aastas), kuna kassid kipuvad oma haigusi sageli varjama, kuni need on juba üsna tõsised,» lisab loomaarst ja Eesti Väikeloomaarstide Seltsi juhatuse liige Marit Veeber Lemmikule antud kommentaaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles