Kuumus muutis Kasahstani stepid loomade massihauaks

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy

Ebatavaline kuumus jättis Kasahstanis elavad loomad toiduta ja muutis sõna otseses mõttes niigi kuivad stepid loomade surnuaedadeks. Reutersi andmetel hukkus Kasahstani Mangystaus toidu- ja veepuuduse tõttu üle tuhande isendi, mis mõjutas rängalt kohalikke talusid.

Ilmastikutingimused ajendasid Kasahstani keelustama kariloomade sööda ekspordi ja paluma vett naaberriikidelt.

Mangistau piirkonnas polnud hobustel midagi süüa: päike kõrvetas muru. Heina ja odra hind aga tõusis järsult, nii et põllumehed pidid söödale isegi märgi papitükke sisse segama, et anda sellele lisamahtu ja toita rohkem loomi.

Hobuseliha ja kumis kuuluvad paljude kasahhide toidulauale ning hobuste ja kaamelite kasvatamine on Mangistau piirkonna traditsiooniline tegevus. Loomakasvataja Gabidolla Kalinbayuly rääkis, et tema hobusekasvanduses suri kuumuse tõttu 170 hobusest 20 ja paljud olid alatoitumisest nõrgenenud ning haigestusid. «Kui nad põllul surevad, ei saa me neid külla tagasi tuua ja surma registreerida,» ütles põllumees.

Mangystau piirkonnas registreeriti üle tuhande looma (hobuse, veise ja lamba) surm. Kasahstani valitsus teatas, et saadab kannatanud piirkonda loomade nälja leevendamiseks otra.

Ökoloog Orynbasar Togzhanovi sõnul ei ole Mangistau katastroof seotud mitte ainult õhutemperatuuri tõusu, vaid ka Kaspia mere veekogusega: see on märgatavalt alanenud. 

Kazhydrometi kliimauuringute osakonna juhataja Svetlana Dolgihh kommenteeris, et Kasahstani keskmine õhutemperatuur tõuseb iga kümne aastaga 0,3 kraadi võrra. Tema sõnul ähvardab Kasahstani põllumajandust globaalse soojenemise tõttu tõsine kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles