Norras saavad hundid vabalt elada vaid väga piiratud alal

lemmik.postimees.ee
Copy
Hunt.
Hunt. Foto: Shutterstock

Norras on hunt kriitiliselt ohustatud liik, kellel lubatakse elada vaid nn hunditsoonis ehk Rootsi piiriäärsel maa-alal, mis moodustab 5 protsenti Norra territooriumist.

Norras peaks olema kaitse all ligi 70 isendit sealsest hundipopulatsioonist, ülejäänutele on lubatud pidada jahti. Kuid paraku pole see nii. 

Vaatamata looduskaitseseadusele ja Berni konventsiooni range kaitse nõudele, on Norra valitsus viimased neli aastat andnud loa ka hunditsooni huntide küttimiseks. Nelja aastaga on hunditsoonis hukatud kuus karja.

Nimelt otsustas Norra riik jätta hunditsooni vaid 4-6 hundikarja. Nende hinnangul on hundipopulatsiooni kriitiliselt ohustatud tasemel hoidmine avalikkuse huvides. Seda vaatamata uuringutele, mis näitavad, et enamus Norra elanikkonnast (s.h hunditsooni elanikud) on võsavillemi suhtes positiivselt meelestatud, kirjutab Laura Kiiroja Looduskalendris.

Norra loomakaitseorganisatsioon NOAH võttis eelmise aasta jaanuaris ette keerulise kohtuprotsessi, sest nende hinnangul ei järgi valitsus Berni konventsiooni ja looduskaitseseadust. Tänavu 9. juulil andiski Oslo kohus ühendusele võidu. Leiti, et Norra valitsus ei ole taganud huntidele seadusega ette nähtud kaitset.

Kohtus ei õnnestunud valitsuse esindajail tõendada, et hundid oleksid kohalikke ettevõtteid, inimasustust, üldiseid sotsiaalseid tegevusi või vabaaja- ja välistegevusi negatiivselt mõjutanud. 

Loe lähemalt Looduskalendrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles