Tõelised kangelased: koerad, kes päästavad iga päev oma minestava perenaise elu

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Teenistuskoerad päästavad iga päev oma peremeeste elusid.
Teenistuskoerad päästavad iga päev oma peremeeste elusid. Foto: Shutterstock

Paljud meist on kuulnud juhtkoertest, kes abistavad pimedaid, kuid kas teadsid, et on olemas ka teenistuskoerad, kelle ülesanne on hoolitseda oma teadvuse kaotanud perenaise eest?

Selliseid koeri vajavad näiteks epileptikud, keda võivad tervisemured tabada ootamatutel hetkedel. Teenistuskoer suudab tajuda, heal juhul isegi tund aega ette, millal hoog saabuma hakkab, ning anda sellest peremehele märku, et ta saaks pikali heita, või juhatada peremehe turvalisse kohta või kutsuda vajadusel abi.

Näiteks siin videos näitab tiktokker, kuidas abikoer Duffy aitab tal lennukis turvaliselt minestada, surudes oma käpad ja pea talle sülle ja aidates hoida tüdrukut püstises asendis.

Imetlusväärselt tajub Duffy paremini kui perenaine ise, millal too teadvust kaotama hakkab ning teab selleks valmis olla. Abikoeral on seljas ka spetsiaalne vest kirjaga «teenistuskoer – ära tee pai», millest tüdruk saab minestamise ajal mugavalt kinni haarata.

@sirenofthevalley

Daffy was so frustrated with me for not listening ##disability ##servicedog ##disabilityawaarness

♬ Will to Live - Jacob Yoffee

21-aastane tiktokker jagab oma kontol, et on erivajadusega ning treenib ka teisi teenistuskoeri just selleks, et nad oskaksid päästa oma perenaist või peremeest, kui too peaks teadvuse kaotama.

Ühes videos demonstreerib ta imearmsat hetke, kuidas käitub teenistuskoer siis, kui tüdruk minestamist teeskleb. Nimelt saab koer teesklusest suurepäraselt aru, kuid läheb siiski tüdrukut kallistama, lihtsalt selleks, et talle lähedust pakkuda.

@sirenofthevalley

Part 2 with him doing it correctly 😂##servicedog ##disability ##POTS

♬ Up Beat (Married Life) - Kenyi

Ka allolevas videos demonstreerib abikoer, et teab suurepäraselt, kuidas käituda, kui tema perenaine teadvuse kaotab.

Koer hakkab oma teadvusetu peremehe sõrmi limpsima, et teda vaikselt üles äratada, ning kui too silmad lahti teeb, ronib talle rinnale ja hakkab seda muljuma, lakub perenaise nägu senikaua, kuni ta teadvusele tagasi tuleb ning lõpuks asetab ka oma pea ta rinnale, et kuulata tema südamelööke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles