HARULDANE VÕIMALUS! ⟩ Kodu otsib eksootiline Aafrika kääbussiil Ketchup

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy

Eesti Loomakaitse Selts otsib uut peremeest eksootilisele Aafrika kääbussiilile, kes saabus nende hoole alla tõsiste tervisehädadega.

Ketchup on alla aastane Aafrika kääbusiili tüdruk. Seltsi hoole alla saabudes olid loomal parasiidid, esikäppade varvaste alla tekkinud haavandid ja vasaku tagajala üks varvas on nekrotiseerunud, küünt ja varvast ei ole. Loomakese nahk koorus, tal oli palju kõõma ja mustust. okkad olid samuti määrdunud ja mustad. Nüüd on ta aga valmis uude koju minema.

Eesti Loomakaitse Seltsi turunudse ja kommunikatsioonijuhtti Agnes Blanki sõnul pole nende hoole alla Aafrika kääbussiile varem sattunud. «Ketchup on Aafrika kääbussiilidest meie esimene hoolealune,» ütles ta Lemmikule antud kommentaaris.

Kuidas Aafrika kääbussill Eestisse sattus? Blanki sõnul jõuavad kääbussiilid Euroopa turule nii nagu kõik eksootilised loomad: neid kas paljundatakse kohapeal või tuuakse juurde mujalt. «Paljude eksootiliste loomade teekond lemmikloomaks saab alguse paratamatult loodusest, kus tavaliselt nende vanemad kinni püütakse, eesmärgiga müüa nende järglaseid kui vangistuses sündinud lemmikloomi,» sõnas ta.

Seltsi hoole alla jõudis siilipoiss Ketchup paljundaja käest, kes liigile omaseid tingimusi ei jälginud ega harjutanud loomakest inimestega. Täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks uuritakse juhtumit praegu koostöös Põllumajandus- ja Toiduametiga.

Kuna preilit ei ole tema sünnikodus sotsialiseeritud, on ta suhteliselt turtsakas ja väljendab oma rahulolematust siililiku podinaga. Harjumine võtab aega ja nõuab veidi tööd, kuid sülle võttes rullib ta ennast peagi lahti ning asub uudistama. Heade suhete loomiseks saab siilikest rõõmustada tõukudega, neid talle käest andes.

Blanki sõnul puudub Eestis ametlik ülevaade, kas ja kui palju Aafrika kääbussiile siinmail koduloomana peetakse. «Põllumajandus- ja Toiduameti on ülevaade palju Eestisse eksootilisi loomi tuuakse ettevõtete poolt, kuid kui palju toovad neid sisse eraisikud ja kui palju neid kohapeal paljundatakse, seda kahjuks keegi öelda ei oska,» rääkis Blank.

Aafrika kääbussiil on eksootiline loom, kes vajab väga teadlikku omanikku. Jälgida on vaja toatemperatuuri (+22 °C kuni +29 °C), kas ta saab kõik vajalikud toitained kätte, elamistingimused jne. Iga päev peaks hoolitsema selle eest, et siilil oleks piisavalt süüa, juua, et puur oleks puhas ning tegelema siili endaga (kontrollida tuleks ka ega juuksekarvad pole keerdunud ümber siili jalgade). Siil võib ehmuda kiirete liigutuste peale, sellisel juhul ajab ta oma okkad kiirelt turri ja teda on valus katsuda paljaste kätega. Tänu sellele soovitatakse eriti pingsalt mõelda siili ostmine läbi peredel, kus on väiksed lapsed.

Aafrika siil on eksootiline loom, kes vajab väga teadlikku ja järjepidevat hoolt! Kui aga tundsid ära oma uue pereliikme, täida sooviavaldus siin.

Aafrika kääbussiil koduloomana

ELUSTIIL

  • Aafrika siilid armastavad elada soojas keskkonnas, mis peab jääma +22 °C kuni +29 °C vahele. Siil on väga aktiivne ja nõuab võimalikult suurt territooriumit. Ideaalseim variant oleks tal joosta vabalt toas ringi. Kui see pole võimalik, peaks talle ehitama suure puuri. Kui siilil lastakse vabalt toas ringi liikuda, peab olema kindel, et siil ennast kuskil ei vigastaks (elektrijuhtmeid ega muid asju ta ei näri). Esimese öö jooksul, kui ta vabalt toas ringi liikuda saab, uurib ta läbi kõik võimalikud peidupaigad.
  • Siilile meeldib oma koonuga tõsta asju ja ronida igasse urgu või kitsaskohta. Üks variant on talle teha kaevanduskast.
  • Siilikesed on ööloomad. Päeval nad magavad ja öö jooksul võivad nad liikuda tohutuid vahemaid. Talveperioodil ärkavad nad kesköösel ja peale mõnda tundi tegutsemist suunduvad nad järjekordselt ühele mõnusale pikale unele.
  • Kääbussiilile meeldib tegutseda pigem omaette ja inimesega kontakti ise ei otsi. Esimestel päevadel tuleb siilile kindlasti anda aega harjumiseks. Loom õpib tundma uusi lõhnu ning helisid.
  • Teiste koduloomadega saab siilike läbi, kuid soovitatav on neid kokku lasta ainult omaniku järelvalvel.
  • Loomale meeldib joosta. Suvel kauem üleval olles võite kuulda siili tundide kaupa jooksurattal vudimas. NB! Ei tohi kasutada närilistele mõeldud jooksuratast!

TOITUMINE

  • Siil on putuktoiduline. Jahuussid on loomakese lemmikud. Igapäevane toit võiks koosneda erinevatest putukatest (kilgid, teod, prussakad, tõugud).
  • Maiuspalana võib anda loomale keedetud muna, porgandit, brokolit, kapsast või maitsestamata keedetud kanaliha. Samuti meeldib siilile puukoor.
  • Paljud loomad, et organism korralikult toimiks, peavad saama ka soola. Poest on võimalik osta hamstrile mõeldud soolakivi. Lisaks on vaja anda kaltsiumi. Vältida tuleks igasuguseid maitseaineid, laktoosi, sealiha, aiast leitud sitikaid või taimi. NB! Ära katseta siili peal toitu! Isegi kui siil sööb lõhna või maitse pärast, võib allergiline reaktsioon osutuda surmavaks!

HÜGIEEN

  • Kaks korda kolme kuu jooksul tuleb siili vannitada (beebišampooni ja hambaharjaga). Poodides on müügil ka tšintšilja liiv, milles siil peseb ennast ise.
  • Aafrika siil, nagu ka kõik teised mets- ja koduloomad, koguvad parasiite. Kui nende kogus on liiga suur organismis, tekivad terviseprobleemid.
  • Vajadusel tuleb lõigata küüsi.

Loe lisaks:

http://aafrikasiil.blogspot.com/

https://www.hedgehogcentral.com/

https://exopet.ee/aafrika-siil-lemmikloomana/

https://exopet.ee/siili-haigused/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles