Austraalias õpetavad kakaduud üksteisele prügikastide rüüstamist

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy
Üks suleline näitab ette, teised õpivad hoolikalt
Üks suleline näitab ette, teised õpivad hoolikalt Foto: Barbara Klump/Scanpix

Sydneys on need suured, valged ja lärmakad papagoid (Cacatua galerita) täielikult linnakeskkonnaga kohanenud, kustutades janu avalikes joogipurskkaevudes ja otsides tänavatel toitu.

Mõned linnud on õppinud prügikastide kaasi avama, et sinna visatud jäätmed läbi sorteerida. Teadlased on märganud, et see nähtus levib kümnetes Sydney uutes äärelinnades ja põhjuseks võib olla lindude kultuuriline areng. 

Kui prügikastide kaantele on avamise takistamiseks asetatud näiteks telliseid, on targad linnud õppinud needki maha lükkama. Seejärel ajavad nad oma noka kaane vahele ning avavad selle suurema vaevata. 

See ainulaadne oskus on Sydneys nii laialt levinud, et teadlased arvavad, et papagoid jäljendavad ja õpivad üksteiselt: märk kultuurilisest evolutsioonist.

Kahtlus põhineb sadadel linnaelanike tähelepanekutel. Uurimisrühm, mida juhtis bioloog Barbara Klump Saksamaa Max Plancki loomakäitumise instituudist, kogus Sydney 478 äärelinna elanikelt 1396 aruannet, kus küsiti kakaduu käitumise kohta prügikasti avamisel. Kokku teatati 338 prügikasti rüüstamise juhtumist.

Mõned teadlased väidavad, et kakaduud on sama nutikad kui šimpansid, olles samas ka väga sotsiaalsed. 
Uudis avaldati ajakirjas Science

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles