GALERII ⟩ Kõige nunnum rannavalvur: vetelpäästekoer Baloo

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Baloo on väljaõppinud vetelpäästekoer.
Baloo on väljaõppinud vetelpäästekoer. Foto: @gold_dog_bailey / CATERS NEWS / Scanpix

Roomas pesitsev kuldse retriiveri tõugu vetelpäästekoer Baloo armastab väga vees hullata, kuid lisaks sellele oskab ta rannaskäijatel silma peal hoida ja vajadusel hättasattunutele appi tõtata.

Nelja-aastase Baloo treener ja omanik ning vabatahtlik vetelpäästja Simone Filesi rääkis väljaandele Metro, et huvi oma lemmikule vetelpäästja oskused selgeks õpetada saigi alguse just koera suurest armastusest vee vastu.

«Tundsin kohe, kui ta minu juurde tuli, et temas on midagi väga erilist. Nüüd võin öelda, et mõnikord tajub ta hädaolukordi kiiremini kui ma ise,» räägib Simone.

Vetelpäästjaks saamiseks pidi Baloo läbima üheaastase koolitusprogrammi, mille käigus tuli täita keerukaid ülesandeid nii maal kui merel. Sellega tuli ta mõistagi suurepäraselt toime. «Baloo kätte usaldaksin ma oma elu,» ütleb Simone.

Baloo koos omaniku Simone Filesiga.
Baloo koos omaniku Simone Filesiga. Foto: @sono_ilcanebaloo/Mercury Press/Scanpix

Iseloomult on koer väga mänguhimuline, kuid samas ka kuulekas ning eriti hästi saabki ta läbi just lastega. Perenaise sõnul on koer rannas talle suureks abiks eelkõige laste ja noorte hoiatamisel, kui veeolud on väga kehvad. «Ma näen, kuidas nende suhtumine muutub, kui ma neid koos koeraga hoiatama lähen, võrreldes sellega, milline see on siis, kui ma olen üksi,» räägib ta.

Puhkehetk.
Puhkehetk. Foto: @sono_ilcanebaloo/Mercury Press /Scanpix

Rannas kannab vetelpäästekoer päästevesti, millest hädaline saab vajadusel kinni haarata, et koer ta turvaliselt kaldale aidata saaks. «See töö on väga raske, aga samal ajal ka väga rahuldust pakkuv. Ta naudib seda väga,» teab omanik.

Baloo pole oma kodurandades Lazio ja Sicily lähistel sugugi ainuke vetelpäästja, seal on ka teisi koeri, kes kõik kuuluvad Associazione Cani Salvataggio nimelisse vetelpäästekoerte ühingusse.

Baloo kuulub vetelpäästekoerte ühingusse.
Baloo kuulub vetelpäästekoerte ühingusse. Foto: @sono_ilcanebaloo/Mercury Press/Scanpix
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles