Kas kuumus võib metsloomale surmavalt mõjuda?

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pikaaegne kuumalaine võib panna mõtlema, kuidas tulevad tavapärasest kõrgemate temperatuuridega toime meie metsloomad ja kas kuumus võib olla neile ka ohtlik.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhtivspetsialist Uudo Timm selgitas asja sotsiaalmeedia postituses. Timmi sõnul võib rajakaamerate pilte vaadates täheldada, et näiteks metskitsed käivad lõuad laiali ringi. Kui aga jälgida metssigu, siis nemad püherdavad mõnuga poriloigus. Metssigade jaoks on mudas püherdamine ka viis, kuidas karvastikku hooldada ja end parasiitidest puhastada.

Nagu inimesed, otsivad ka loomad varju, samas toimivad nende kasukad soojusisolaatorina. Kuumaga võib aga olla probleemiks, et väiksemad veekogud kuivavad ära ja loomadel pole vett. Nii on vaja leida alternatiiv, näiteks kasutada hommikust kastet. Kui inimestel on kodus tiik, võib juhtuda, et loomad tulevad vee lõhna peale kohale. See võib olla ka põhjus metsloomi tihedamini kohata oma koduaias.

Roomajatele seevastu kõigusoojastena sobib kuumus – mida soojem, seda erksamad nad on. Sama lugu on putukate ja parmudega – kuumusega nende munad valmivad kiiremini ja neid on korraga palju. Seepärast ongi tänavu suvel parmud parajaks nuhtluseks.

Eri loomaliikidel on erinev vastupidamisvõime nagu ka inimestel. Kokkuvõttes ei pea Uudo Timmi kinnitusel aga loomade pärast muretsema ja palavus neile hukutav pole, kuna nende termoregulatsioon on hea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles