Ametnikud võtavad koos lemmikuga piiriületajad luubi alla

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Maksu- ja tolliamet (MTA) ja põllumajandus- ja toiduamet (PTA) korraldavad 19.-30. juulil ühisoperatsiooni, mille eesmärk on kontrollida reeglite täitmist lemmikloomaga piiri ületamisel.

Ühisoperatsiooni käigus kontrollitakse Narva ja Luhamaa piiripunktis süvendatult lemmikloomaga liikumisele kehtestatud reeglite täitmist - lemmikloomale kohustuslikke dokumente, kehtiva vaktsiini olemasolu, lemmiklooma märgistust, transporditingimusi.

Kontrolli ajendiks on asjaolu, et viimastel aastatel on Euroopa Liidus sagenenud piiriületusega seotud rikkumised, mis puudutavad just väljastpoolt ühendust riiki toodud lemmikloomi. «Kolmandatest riikidest, eriti Venemaalt, imporditavate lemmikloomade arv on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud,» nentis MTA tolliosakonna ühiskonnakaitseüksuse arendusspetsialist Elika Brosman. 

Tema sõnul on ametnikud tuvastanud dokumentide võltsimist ning isikuid, kes toovad korduvalt üle piiri loomi, väites, et tegemist on isiklike lemmikloomadega. «Endale lemmiklooma tuues on piiril nõuded leebemad kui edasimüügi eesmärgil loomi importides,» selgitas ta.

Kolmandatest riikidest, eriti Venemaalt, imporditavate lemmikloomade arv on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud.

Ta lisas, et Eestit kasutatakse loomade müümisel ka transiitriigina ehk kolmandatest riikidest pärit lemmikloomi transporditakse teistesse Euroopa Liidu riikidesse.

Põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaoluosakonna juhtivspetsialisti Ainike Nõmmisto sõnul peavad kõik Eestisse sisse toodavad lemmikloomad vastama nõuetele. Näiteks peavad nad olema vaktsineeritud marutaudi vastu, et mitte ohustada siinseid loomi.

Teadmata päritolu ja haiguslooga lemmikloomad võivad põhjustada selliste nakkushaiguste leviku, mida Eestis pole kas varem üldse või juba aastaid diagnoositud. «Näiteks seostame hiljuti taas levima hakanud koerte katku just kolmandatest riikidest sisse toodud lemmikloomadega,» lisas Nõmmisto.

Taas levima hakanud koerte katku seostatakse just kolmandatest riikidest sisse toodud lemmikloomadega.

Lemmikloomadega liikumisele kehtestatud nõuded võivad erineda sõltuvalt lähte- ja sihtriigist, loomaliigist, looma vanusest ja reisi eesmärgist. Enne reisi tasub tutvuda nõuetega sihtriigi tolli või veterinaarameti kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles