TASUB TEADA ⟩ 6 üllatavat fakti juhtkoera kohta

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Labradorid sobivad hästi juhtkoeraks.
Labradorid sobivad hästi juhtkoeraks. Foto: Shutterstock

Juhtkoer pole pimeda inimese jaoks ainult vahva lemmikloom, vaid ka äärmiselt vajalik abivahend iseseisval liikumisel. Toome sinuni kuus põnevat fakti, mida sa kindlasti peaksid juhtkoerte kohta teadma.

Esialgselt kasutati juhtkoertena saksa lambakoeri

Suurbritannias olid esimesed koerad, kes läbisid juhtkoera õppe, saksa lambakoera tõugu. Koerad kandsid nimesid Flash, Judy, Meta ja Folly ja neid asusid kasutama pimedaks jäänud sõjaveteranid. Praegu treenitakse juhtkoerteks tavaliselt labradore ja kuldseid retriivereid. Ameerika kenneliklubi sõnul sobivad juhtkoerteks ka puudlid, sest nemad ei aja karva ja sobivad ka inimesele, kellel on koerakarvade vastu allergia.

Nad peavad õppima rohkem, kui sa arvad

Juhtkoeraks ei saa üle öö. Nende koerte õpetamine võtab aega poolteist kuni kaks aastat, kusjuures selle aja jooksul elavad nad asendusperes, kus neile õpetatakse selgeks kõik muudki oskused, mida üks kutsikas õppima peab.

Igaüks juhtkoera omanikuks ei saa

Juhtkoera omanikku valitakse väga hoolikalt, teda ei anta esimesele ettejuhtuvale nägemispuudega inimesele. Juhtkoera ja temale sobiva omaniku valimisel võetakse arvesse väga paljusid asjaolusid, näiteks seda, milline on inimese elustiil ja kus ta elab. Juhtkoer ja tema juht peavad omavahel klappima ja selleks tehakse palju tööd.

Juhtkoerale ei tohi töötamise ajal pai teha ega teda muul moel segada

Kui juhtkoeral on rakmed seljas, tuleb end tagasi hoida ja teda mitte paitada, sest see ajab teda segadusse.

Nad ei ole täiuslikud

Tihti arvatakse, et juhtkoer on pimeda jaoks täiuslik teejuht. Tegelikkuses oskab juhtkoer pimedale märku anda ainult teatud teel olevatest takistustest, mida talle on õpetatud. Juhtkoer ei oska eristada valgusfoori tulesid ja ristmiku ületamisel on ka tema juhi töö kindlaks teha, näiteks liiklusvoo kuulamise põhjal, kas teed on turvaline ületada.

Nad muudavad pimeda inimese enesekindlamaks

Kuigi juhtkoer pole täiuslik, annab ta pimedale palju rohkem liikumisvabadust ja iseseisvust, mis omakorda kasvatab enesekindlust ja tõstab elukvaliteeti.

Allikad: teamdogs.co.uk, American Kennel Club

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles