Lemmikloomad võivad koroonaviiruse saada sinult: kassid on eriti vastuvõtlikud!

Raili Stina Reidla
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Uued uuringud avastasid, et mida rohkem peremees oma kassiga aega veetis, seda suurem oli kassi nakkusoht saada COVID-19.

 

Eriti suur risk oli koroona saada neil kassidel, kes magasid koos oma omanikuga ühes voodis. Samuti avastati, et kassid olid viirusele kordades vastuvõtlikumad kui koerad, vahendab NBC News.

Guelphi ülikooli teadlased korraldasid uuringu, kus osales 48 kassi ja 54 koera, kes olid eelneva üheksa kuu jooksul andnud positiivse COVID-19 proovi. Kõik loomad olid tulnud eri leibkondadest ja tingimustest, sealhulgas ka hulkuvad kassid.

Ligi 70 protsenti lemmikloomana peetud kassidest ja üle 40 protsenti lemmikuna peetud koertest andsid positiivse proovi. Varjupaigast pärit loomade positiivsete protsent oli aga alla 10. Ja hulkuvate kasside puhul vähenes see arv 3 protsendini.

Loomadel esinevad sümptomid olid isutus, loidus, nohu ja hingamisraskused.

Teadlased leidsid ka teistpidise seose - koerad ei andnud oma omanikele edasi viirust, kuid kasside puhul see nii ei olnud. Mida rohkem veetsid inimesed aega oma kassiga, seda suurem tõenäosus oli omanikul saada koroona.

Põhjus, miks see nii on, pole täpselt teada. Mõned teadlased arvavad, et kassidel on võime kasvatada viirust oma rakkudes.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles