Loomaarst vastab: mis juhtub loomaga, kes on alla neelanud nõela?

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Täna šokeeris paljusid lugejaid õõvastav lugu sellest, kuidas Tallinnas hukkus üks koer taas selle tõttu, et sõi ära nõelu täis topitud lihatüki. Lemmik uuris loomaarstilt, kui tihti tuleb veterinaaril kokku puutuda loomadega, kelle seedetrakti on sattunud nõel, ja kuidas see lemmikule mõjub.

Kõnealuse looga saad täpsemalt tutvuda siin: ÕÕVASTAV LEID 〉 Nõelu täis topitud lihatükk tappis Tallinnas taas ühe koera

Veterinaar Kertu Kivirand ütles, et taoliste juhtumitega ta kuigi palju kokku puutunud ei ole. Ta uuris maad ka loomaarstide kinnises grupis, kuid ka sealt selgus, et üleliia muretsemiseks põhjust ei nähta. «Praeguseks ei ole keegi märku andnud, et oleks sääraseid kogemusi hiljuti täheldatud. Enamasti reageeritakse üpris kiiresti küsimustele, seega järeldaksin, et pole juhtumeid olnud. Meenutati vaid aastaid tagasi Tallinnas levitatud mürgitatud lihatükke,» ütles Kivirand.

Mürgitatud toidu puhul on loomaarsti sõnul enamasti väga keeruline või võimatu kindlaks teha seos mingi kindla pala söömise ja haigestumise vahel, eriti veel selles osas, kas tegu oli tahtliku teoga. «Kuulujutte liigub ikka mitu korda aastas ja avaldatakse lehtedeski, kuid kas tegu oli kokkusattumuse või pahatahtlikkusega, on tavaliselt raske öelda,» räägib Kivirand.

Mis juhtub loomaga, kes sööb seesugust toitu, mille sisse on pandud nõelad? «Nõelad on sisse süües teravad võõrkehad, mis võivad kinni jääda ja kahjustada ning perforeerida mis tahes sooltrakti osa alates suuõõnest,» selgitab loomaarst.

Aeg-ajalt satub Kiviranna sõnul kliinikutesse kasse, kes on söönud ära niidi koos otsas oleva nõelaga. Suuõõnde torkudes võib esialgu raske mõista olla, mis mure loomal on ja diagnoosimiseks vaja sageli rahustust. Loomal esinevad raskus söömisel, ilavool, valulikkus, öökimine, kaugemal seedetraktis ka oksendamine, kõhulahtisus, isutus, kõhuvalu. «Olenevalt probleemi tõsidusest on enamasti vaja kirurgilist sekkumist ning loom võib ka surra,» hoiatab vetrinaar.

Looma kahjustatud või mürgitatud toidu söömise eest kaitsta saab vaid tähelepanelikkusega. «Mõned omanikud, kelle koer on väga aktiivne sodisööja ja keda pidevalt jälgida on keeruline, kasutavadki jalutamisel igapäevaselt suukorvi. Kui koer on sellega harjunud, ei ole see ebamugav ega koera jaoks karistus, vaid igapäevarutiini osa, mis kaitseb neid endid,» soovitab Kivirand.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles