Saba liputamine võib väljendada ka ärevust

Raili Stina Reidla
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Me arvame tihti, et koera saba liputamine on märk sellest, et ta on parasjagu õnnelik. Tegelikkuses on avastatud, et saba liputamine ei anna edasi ainult koera õnne.

Saba on suhtlusvahend, mida koerad kasutavad emotsioonide väljendamiseks teistele loomadele ja ka oma inimestele. Loomaarstid on märganud, et mõnikord on ka närvilisel ja kaitsval koeral komme liputada oma saba. Kui sellist olukorda valesti tõlgendada, võib looma selline käitumine olla inimesele suisa eluohtlik.

Koerad liputavad saba, et edastada erinevaid emotsioone: õnne, närvilisust, ohustatust, ärevust, alistumist ja põnevust, vahendab TheHealthyPetClub

Arvatakse, et kui koer on lõdvestunud, on tema saba samuti puhkeasendis. See asend varieerub sõltuvalt koera tõust. Mõnedel koertel on loomulikult lokkis ja jäiga välimusega saba ning teistel võib olla pikk saba, mis loomulikus asendis tagant alla vajub. Emotsioonide esilekutsumisel tekib saba liputamine.

Kui koer on hirmunud või alistuv, hoiab ta sageli oma saba jalge vahel ja võib-olla liputab seda seal veidi.

Erksad koerad hoiavad oma saba looduslikust asendist kõrgemal. Kõrge saba ja kiire tempoga selle liputamine tähendab vaid üht - koer on õnnelik ja põnevil.

Uudishimulik koer, kes on oma ümbruskonnast huvitatud, hoiab saba sageli sirgelt.

Agressiivsel koeral on sageli väga jäik ja vertikaalne saba.

 

Uuringud on avastanud, et koerad edastavad üksteisele positiivseid emotsioone saba kergelt paremale vehkides ning negatiivseid vasakule vehkides.

Teiste liikide, sealhulgas inimeste uuringud on näidanud, et aju vasak pool kontrollib positiivseid emotsioone ja parem pool negatiivseid emotsioone. Sama loogikat arvatakse olevat ka koerte saba liputamise puhul.

 

Tasub meeles pidada, et koerad ei kasuta oma saba ainult suhtlemiseks. Seda kasutatakse sageli tasakaalu ja stabiilsuse tagamiseks. See toimib ka roolina, kui koer ujub vees.

 

Lõpuks on kõige olulisem meeles pidada, et saba liputamine ei tähenda tingimata õnnelikku või sõbralikku koera. See on lihtsalt märk sellest, et koer suhtleb oma keskkonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles